Elárulták a betörők

betoro

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársai közvélemény kutatást végeztek a börtönökben.  A felmérés során 139 besurranó tolvajt kérdeztek meg. A kutatók száz fotót mutattak az elítélteknek, azt kérdezve, hova törnének be szívesen. A kutatásban részt vevő elítéltek önként jelentkezhettek az egy-másfél órás interjúkra.

A szakértő válaszokból az derült ki, hogy a betörők kedvelt célpontjai még mindig a sorházak és a tanyák. A besurranók viszont sehol sem szeretik a mozgásérzékelős lámpákat, a rácsokat, riasztókat, a hangosan ugató kutyát, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat. A betörők számára fontos szempont, hogy könnyen bejussanak a tetthelyre, és könnyen menekülhessenek onnan. Valamint az is, hogy zavartalanul dolgozhassanak a terepen.

Azt javasolják, ne dicsekedjünk fűnek-fának az elutazással. Nem jó ötlet Facebookon posztolgatni a nyaralásos fotókat a szabadság alatt, ha pedig létra vagy kerti bútor marad az udvaron, azzal csak megkönnyítjük a dolgukat, hogy elérjék az ablakot. Az acsarkodó kutya viszont elriasztja a rosszban sántikálókat, legalábbis a betörők szerint.

A villanyóra szekrényét érdemes bezárni, különben a betörő lekapcsolhatja az áramot. így a távfelügyelet nélküli riasztó nem szólal meg, és sötétben a tolvajok biztonságosabban dolgoznak. Ezt elkerülendő érdemes időzítős kapcsolókat felszerelni a lakásban. A mozgásérzékelős kapcsoló is jó szolgálatot tehet.

A nyaralás idejére mondjuk le az újság-előfizetést, de legalábbis bízzunk meg ismerőst vagy szomszédot, hogy rendszeresen ürítsék a postaládát, különben hamar feltűnhet a betörőknek, hogy nincs otthon senki.

Kérjük, küldje tovább ismerőseinek ezt a levelet, hogy minél többen felkészültek legyenek a betörők módszereire. Ne feledje, akár életet is menthet vele!

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata