Előzzük meg a bajt

Nem csak a gyerekek számára rejt veszélyeket a világháló. Egy vírusellenőrző szoftvereket gyártó cég kiberbűnözési tanulmánya szerint 2014-ben világszerte 556 millióan estek áldozatul valamilyen internetes csalásnak, átverésnek.

Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 18 embert károsítottak meg. És ezek csak a felnőttek! A számítógépek mellett ma már a telefonok is támadási felületet jelentenek. A mobilokra letölthető alkalmazásokba is elrejthető olyan kémprogram, amely érzékeli és továbbítja jelszavainkat, belépési kódjainkat.

A mai tizenéves generáció mindennapjainak szerves részei az internet. Az okostelefonok megjelenésével pedig még inkább korlátlanok lettek a szórakozási lehetőségek. Sajnos ezzel együtt védtelenebbek is vagyunk a támadásokkal szemben.

Baj esetén van azonban hová fordulni. ptaA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH Internet Hotline oldalán és a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett www. biztonsagos- internet.hu-n bárki tehet bejelentést, ha kiskorúakra veszélyes vagy jogellenesnek vélt tartalmakat észlel, illetve segítséget is kérhet.

Az elmúlt másfél évben több mint háromezer bejelentés érkezett, amelyek közül nyolcvanat a rendőrség vizsgál bűncselekmény gyanújával.

Néhányan akaratlanul is támadási felületet nyújtanak a bűnözőknek.

Sokan tesznek fel magukról olyan publikus fotókat a közösségi gidaiakra, amelyeken most vásárolt LED televíziójuk előtt pózolnak, vagy más értékes tárggyal. Ezzel remek tippeket adnak azoknak, akik legújabb zsákmányukat keresik a világhálón. Sokan pedig szinte a teljes napirendjüket megosztják ismerőseikkel, így már azt is tudni lehet, mikor nem lesznek otthon.

Sőt, többen még címüket is megadják, 4vagy olyan programot használnak, amely pontos GPS koordinátákkal jelzi helyzetüket. Amikor iskolákba megyek előadást tartani, hangsúlyozom, hogy amit az interneten megosztanak a barátaikkal, azt nem feltétlenül csak ők látják.

A közösségi oldalakon számos biztonsági beállítás létezik, amelyekről a fiatalok szinte semmit sem tudnak, ezért nem is használják azokat. Amikor elmondom nekik, hogy társuk gúnyolása, verbális bántalmazása az interneten akár bűncselekmény is lehet, igencsak meglepődnek.

RÁGOLOM: Becsület csorbítására alkalmas kifejezésnek minősül minden olyan sértő kifejezés, ami a sértett szellemi képességeire, testalkatára, szokásaira, tulajdonságaira vonatkozik.

A rágalmazás a sértett társadalmi megbecsülését sérti, míg becsületsértés esetén az emberi méltóság sérül. A rágalmazás vétség, alap¬esetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

TIPPEK:

1.            A zaklató, bántó üzeneteket mindig mentsük el, mert bizonyítékul szolgálhatnak.

2.            Csak olyan képet tegyünk fel magunkról az internetre, amit bárhol vállalnánk, és nem ad tippeket a bűnözőknek.

3.            E-mail fiókunkból és közösségi oldal profilunkból mindig lépjünk ki, jelszavainkat pedig nyilvános helyen sose mentsük.

4.            Használjunk víruskereső szoftvereket a kibertámadások ellen.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata