Gyerekek adatait gyűjtik az alkalmazások

Az adatvédelmi nemzetközi hatóság összesen 1500 darab, internet-child1gyerekek körében népszerű applikációról és weblapról készített felmérést, hogy megtudják, gyűjtenek-e felhasználói adatokat, és ha igen, miért.

A vizsgált tartalmak 41 százalékát találták aggasztónak!

Európában az oldalak és applikációk kétharmada gyűjt adatokat a gyerekekről, egyharmaduk pedig harmadik féllel is megosztotta ezeket.

Ennél is veszélyesebb, hogy az applikációk negyede engedi, hogy képet töltsenek fel a felhasználók, amely így – a legtöbb esetben szülői beleegyezés nélkül – az alkalmazást készítő cég tulajdonában kerül. Gondoljunk bele, hogy évek múlva ezeket a képeket mire használhatják!

Nem kell szülői engedély!

A vizsgált anyagok 74 százaléka esetében nem volt világos, imagesHhogyan lehet törölni a felhasználói fiókot. Franciaországban ennél is rosszabb a helyzet: a gyerekeknek célzott tartalmak 87 százaléka gyűjt adatot, de csak 18 százalékuk kér szülői engedélyt ehhez.

Mindez különösen problémás az egyre gyakoribb adatlopások tükrében.

A gyerekek pedig sokszor egyedül nem látják át, hogy az interneten megosztott tartalom örökké élni fog valamilyen formában. Magyarországon nem készült átfogó elemzés, de ne legyenek illúzióink a végeredményben.

A gyerek adataiból már profilt építenek

a marketingesek

imagesOVannak próbálkozások arra, hogy a gyerekek adatait jobban védjék, de ezek nagyon nehezen fognak valóban célba érni.

Addig a fogyasztókat a multicégek már gyerekkoruktól kezdve figyelmesen fogják kísérni, adatokat gyűjtenek hobbijukról, életükről, vásárlási szokásaikról, és célzott hirdetéseikkel folyamatosan még több és még több vásárlásra buzdítanak.

Figyeljünk jobban!

Figyeljünk jobban gyermekeink internetezési szokásaira, beszéljük meg velük az internetezés alapvető szabályait, készítsük fel őket a jövő kihívásaira, amikor már minden ember csak egy adathalmazt fog jelenteni.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata