Használhatom-e vagy nem?

Itthon a felvételek jogi megítélése bizonytalan lábakon áll.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának álláspontja alapján jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely kimondottan engedné, vagy tiltaná a kamera elhelyezését a kocsiban. A rögzítés és az otthoni felhasználás kívül esik a hatóság hatáskörén.

Elvileg tehát bárki kamerázhat az autójából, de a felvételek nyilvános megosztása már eljárást vonhat maga után.

A német autóklub (ADAC) arra a következtetésre jutott, autos-kamera-720phogy Európa több országában sincs még konkrét törvényi rendelkezés a fedélzeti kamerák használatával kapcsolatban.

Ez alapján Bosznia-Hercegovinában, Dániában, Angliában, Olaszországban, Máltán, Hollandiában, Szerbiában és Spanyolországban korlátozás nélkül használhatók ezek az eszközök.

Franciaországban csupán annyi az előírás, hogy a kamera a kilátást ne akadályozza, illetve Norvégiában, hogy a vezető figyelmét ne vonja el.

Ugyanakkor Belgiumban, Luxemburgban, Portugáliában, Svédországban és Svájcban nem ajánlatos a fedélzeti kamera használata, mivel a helyi adatvédelmi jogszabályok alapján a felvételek aggályosak lehetnek. Ausztriában viszont törvény tiltja a folyamatosan működő kamera használatát – külön engedélyhez köti –, a büntetés tízezer euró.

 

Begyűjtik bizonyítékként

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás alapján a rendőrség a feladatkörében eljárva a bizonyítás szempontjából lényeges, valamennyi tárgyi és személyi jellegű bizonyítási eszközt begyűjt, amelyet az ügy irataival együtt átad az ügyészségnek.

Azonban a dokumentumok és bizonyítékok értékelése és mérlegelése kizárólag az adott ügyben eljáró bíróság hatásköre. Biztosítási és egyéb ügyekben is jelenthet előnyt a kamera által rögzített felvétel, azonban minden esetben külön mérlegelnek az elfogadásával kapcsolatban.

Ki kell takarni az arcotxkamera

A fedélzeti kamera jól jöhet és bizonyító erejű is lehet bizonyos esetekben, de vigyázni is kell vele, mert könnyen személyihez fűződő jogokat sérthetünk azzal, ha a felvételeket nyilvánosságra hozzuk.

Aki Magyarországon használ fedélzeti kamerát, a vele készített felvételen személyes adatokat felismerhető módon nem tehet közzé, mert ezért beperelhetik.

Így például az olvasható rendszámtáblákat és a felismerhető arcokat mindenképpen ki kell takarni, mielőtt feltöltenénk bármilyen internetes portálra a forgalomban rögzített videót.

Bőséges választék

fedelzeti-kameraAz autós kamerák piacán ma már komoly választékot találhatunk, így szinte mindenki meglelheti az igényeihez, illetve pénztárcája vastagságához leginkább passzoló terméket.

Az olcsóbb megoldások 5–7 ezer forinttól kezdődnek, amelyek folyamatosan rögzítik az eseményeket, de olyan, jellemzően drágább modellek is vannak, amelyek esemény esetén a megelőző 15-20 másodperccel együtt kezdik rögzíteni a közlekedési szituációt.

Az eszközt magunk is rögzíthetjük az autóban a tükör alá, vagy a műszerfalra és csatlakoztatjuk a szivargyújtóba.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata