Hogyan másolják a mágnescsíkot?

Régen a legelterjedtebb bankkártyás csalás a mágnescsíkok lemásolása volt.

Ezzel a módszerrel gyakorlatilag az eredetivel megegyező bankkártyát gyárthatnak a csalók.

Ezzel a másolattal könnyen fizethetnek más országokban. bankkártyaAz ATM-ekre is könnyen felszerelhetők adatlopók, de a boltokban is vigyázni kell a kártyánkra, hogy azt csak a szemünk előtt használják. A másolt kártyákon rajta van minden adat, ami szükséges egy tranzakcióhoz, így akár pénzt is vehetnek fel a másolattal.

Magyarországon és Európában ez a fajta csalás azért szorulhatott vissza, mert az unión belül csak chipes kártyákat lehet kibocsátani. Mágnescsík csak azért maradt a kártyákon, hogy olyan országban is lehessen használni a plasztikokat, ahol a chipek nem használhatók.

Az ilyen csalásokat azonban már ki lehet védeni. Néhány banknál már lehet kérni olyan bankkártyát, amin már nincs mágnescsík.

Egy másodperc alatt le lehet másolni a kártyákat

A bankok és a kártyatársaságok mindemellett credit-cardegyfolytában figyelik a bankkártyás vásárlásokat. Ha valami furcsaságot észlelnek, rögtön közbelépnek. Ilyen lehet, ha egy győri készpénzfelvétel után néhány órán belül egy egzotikus országban használják a kártyát.

Ekkor a bank akár azonnal beavatkozhat, hogy már az első visszaélésgyanús tranzakciót letiltsa. Gyakran az első tranzakció után keresik meg az ügyfelet, hogy valóban ő használta-e a kártyát, és ha nem, akkor letiltják azt.

Nagyon nehéz visszakövetni, hogy hol és ki másolta le a kártyát, hiszen a csalók között bevett szokás, hogy akár egy fél évet is várnak, mielőtt megpróbálnának a pénzhez jutni a kártyáról.

Előtérbe kerültek az internetes csalások.

Magyarországon már az esetek 70 százalékát teszik ki az ilyen visszaélések.

Többféle módszer létezik. Vannak vírusok, amelyek gyűjtik a bankkártya adatokat (ha azt érzékelik, hogy fizetni készül valaki online, megjegyzik a használt billentyűket, és elküldik azokat a csalóknak). Más csalók az eredetiekhez teljesen hasonló honlapokon próbálják meg kicsalni ezeket az adatokat.

Az online visszaélésekhez a csalóknak meg kell szerezniük a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a kártya hátoldalán szereplő biztonsági számot. Ezekkel az adatokkal lehet vásárlásokat indítani.

Tanácsaink az online csalások ellen védelemre.

introTöbb magyar banknál is lehetőség van arra, hogy kártyás vásárlást csak egy SMS-ben történő azonosítás után lehessen indítani.

Ilyenkor hiába szerezték meg a kártyaadatokat, a tulajdonos telefonja nélkül nem tudnak visszaélni ezekkel.

A legfontosabb azonban, hogy senki ne adja meg a kártyaadatait semmilyen gyanús honlapon vagy akár telefonon. Számítógépre, amelyen a banki tranzakciót bonyolítja valaki, mindig telepíteni kell vírusirtót, és azt rendszeresen kell frissíteni.

Az is megoldás lehet, ha a bankszámlán nincs pénz, amit lenyúlhatnak. Ez egyszerűen elérhető, ha a szabad pénz megtakarítási számlára kerül, vagy leköti a tulajdonosa.

A bankok direkt online vásárlásra adhatnak továbbá külön bankkártyát is, amellyel csak egy adott összeghez lehet hozzáférni, ezzel minimalizálni lehet a visszaélések kockázatát.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata