Egyre több háztartásban használnak többféle számítástechnikai eszközt, hogy a családtagok mindegyike tudjon az internethez kapcsolódni akár egyidejűleg is.

Ha azonban a vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő otthoni wifi- hálózatunkat nem védjük kellőképpen, az körülbelül olyan, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakást a betörők előtt.

Ahhoz, hogy kellően biztonságossá, a külső behatolásokkal szemben védetté tegyük otthoni wifi hálózatunkat, néhány egyszerű beállítást kell elvégeznünk a routeren.

Válasszunk erős jelszót!

Először is nyissuk meg a router kezelői felületét: a számítógép böngészőjébe írjuk be a routerünk IP-címét. A felhasználói kézikönyvben megtalálható a belépéshez szükséges IP-cím és jelszó, de a legtöbb router gyári beállításként is tartalmazza a címet.

A következő lépés a titkosítás beállítása. Itt többféle rövidítéssel találkozhatunk, mint a WEP, WPA, illetve TKIP vagy AES. Ezekről azt kell feltétlenül tudni, hogy a WEP nem túl biztonságos, könnyen feltörhető, ezért érdemes a „fiatalabb” szabványt, a WPA2-est használni. A TKIP és az AES két el¬térő titkosítási megoldást jelent, az utóbbi a fejlettebb, biztonságosabb.

Az ideális beállítás tehát így néz ki: WPA2-PSK (AES). Az egyik legfontosabb teendőnk ezt követően, hogy megváltoztatjuk a router hozzáférési jelszavát. Az alapbeállításként megadott jelszó könnyen kitalálható, ezért válasszunk kellően erős jelszavat.

A kezelői felületen engedélyezhetjük a MAC-cím szűrést (MAC address filtering) is, így csak azok a gépek tudnak csatlakozni a hálózathoz, amelyek a MAC címük alapján engedélyezve vannak. Ugyanakkor fontos, hogy a távoli hozzáférést letiltsuk, ezáltal csak az tud a routerhez hozzáférni, aki csatlakozott az otthoni hálózathoz.

Bonyodalmat okoz-hat, ha a beállításokat a család bármelyik tagja meg tudja változtatni a mobileszközéről, ezért tiltsuk le a drót nélküli adminisztráció lehetőségét, így minden beállítást csak az tud módosítani, aki közvetlenül a routerhez csatlakozik. Mint minden szoftvert, így a router szoftverét is érdemes frissíteni, hogy újabb és nagyobb biztonságot adó beállítások is elérhetővé váljanak.

Legyünk óvatosak nyílt hálózatokon!

Egyre több helyen csatlakoz-hatunk mobileszközeinkkel az internethez a nyílt wifi-hálózatok segítségével a tereken, vendéglőben, szállodában, repülőtéren vagy a vonaton is, ahol az adataink még- nagyobb veszélynek vannak kitéve: tulajdonképpen csak azért nem lopják el, mert szerencsénk van, és senki sem kíváncsi rájuk.

Általános tanács ezért, ha nyílt wifire csatlakozunk, lehetőleg csak oldalakat böngésszük.

Gyanús a lassuló net

Amennyiben korábban nem volt hasonló problémánk, a betöltés viszont lassult, figyelmeztető jel lehet hogy lopják a netünket.

Első lépésként persze a szolgáltatónál érdemes érdeklődni, de ha nincs technikai probléma, akkor tennünk kell az illetéktelen behatoló ellen.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata