A kiberbűnözők sosem alszanak

A bevezetőben leírt eset elég tipikus, mondhatni minden nap ezrével fordul elő az interneten. Az e-mail fiókok, közösségi média profilok, munkahelyi zárt rendszerek mind-mind veszélyben vannak, mert a kiberbűnözők sosem alszanak, a felhasználók pedig sokszor képtelenek védekezni ellenük.

Ezek a gengszterek nem fegyverekkel rabolják ki áldozatukat, 79201hanem az otthon kényelmében, fejlett szoftverek és saját tudásuk alkalmazásával keresnek gyenge pontokat az illető online perszónáján.

 

Ez lehet egy fejlesztési hiba, nem elég naprakész operációs rendszer, vagy akár lejárt tűzfal is. A leggyakoribb hiba azonban a felhasználón múlik: nem elég jó a jelszava!

Jelszavam:123456

Ashley-MadisonAz egyik legnagyobb idei kibertámadás az Ashley Madison nevű házasságtörő oldalt érte még nyáron.

 

A portált feltörő hackerek 37 millió felhasználó adatait hozták nyilvánosságra anélkül, hogy bármi komoly trükkhöz folyamodtak volna.

Az oldalt használók többsége ugyanis nevetséges jelszavakkal védte a legszemélyesebb titkát, utólagos elemzésekből kiderült, hogy a legnépszerűbb választás az 123456 volt.

Az ilyen együgyű jelszavak, bár könnyen megjegyezhetők, nagyon egyszerűen feltörhetők, akár egy ingyenes szoftver is képes rá. Az egyedüli megoldás a megelőzés: olyan jelszóra van szükség, amin csak az igazi profik jutnak át.

Mert átjutnak, teljesen biztos védelem nincs. Sőt, a jelszó, mint technológia, elavultnak számít, manapság a biometrikus azonosítás a nyerő, illetve a több lépcsős védelem, mint amikor egy weblap SMS-t küld a felhasználó telefonjára. Ilyet a bankok esetében látni legtöbbször.

Akkor mégis mire jó a bonyolult jelszó?

A legtöbb kibertámadás nem olyan profi hackerek munkája, akik kapucnis pulcsiban ülnek egy hatmonitoros rendszer előtt, és személyesen törik fel Kiss Géza Facebook-profiljának jelszavát.

koreKínában és Oroszországban komoly csoportok működnek ezen a területen, akik számára a legalacsonyabb kockázat hozza a legjobb profitot. A rossz jelszóval bíró adattárak feltörése gyors folyamat, egyszerre több ezerhez férhetnek hozzá. Amennyiben egy e-mail fiók jelszaván kifognak az algoritmusaik, jószerével inkább lemondanak róla, és keresnek egy újabb 123456-os delikvenst.

Nekik csak ez éri meg.

Felmerül a kérdés persze, hogy akkor mégis milyen a jó jelszó. A válasz egyszerű: ideiglenes. Egy jelszót sem szabad 3-6 hónapnál tovább használni, ezeket cserélni, forgatni kell. Idegesítő lehet ugyan nyomon követni mindegyiket, főleg, hogy egyazon szövegsort nem ajánlott két weblapon is használni, de megéri időt áldozni rá.

Az operációs rendszer frissen tartása legalább ilyen fontos, csakúgy, mint a vírusirtó szoftver használata. Általános igazság azonban, hogy a kibertérben sosem vagyunk biztonságban, és nem lehetünk elég óvatosak.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata