Mobilitás korlátok között

A tavalyi év jellemző trendje volt a mobilrendszerekre írt kártevők elszaporodása.

E téren az Android került az élre, a Google e rendszerét imagesokegyre kockázatosabb védelem nélkül használni. Még ha nem is tartjuk utóbbit fontosnak, egy két biztonsági óvintézkedést azért jobb, ha betartunk.

Egyrészt, mivel egyre több információt tárolunk okostelefonjainkon és táblagépeinken, érdemes azokat valamilyen védelemmel ellátni, legyen szó akár jelszavas védelemről vagy akár feloldási mintáról. Máskülönben elég egy pillanatra magunkra hagyni a telefonunkat ahhoz, hogy valaki bele pillantson féltett titkainkba.

A kártevők készítői a felhasználók

mohóságára alapoznak.

wrgcAz mobil kártevők gyakran dialer férget jelentenek, amely készítője bankszámláját oly módon gyarapítja, hogy a telefonunkat havonta egyszer vagy kétszer emelt díjas telefonszám felhívására kényszeríti a háttérben.

Ez sok fertőzött mobil esetén igen jelentős bevételt eredményezhet a behatolónak, de egyenként könnyű kiszúrni. Érdemes alaposan végigböngészni telefonszámlánkat, hátha találunk gyanús elemeket.

Legyünk elővigyázatosak a publikus vezeték-nélküli hálózatokkal is, csak ahhoz csatlakozzunk, amelyben jó okunk van megbízni.

Veszedelmes hiszékenység

Ami szokatlan, az gyanús.

Így van ez az e-mailek esetén is – minden olyan levéllel, ereamelyre nem számítottunk, ami valamennyire is furcsa vagy idegen feladótól érkezett, legyünk elővigyázatosak (de jobb, ha egyenesen gyanakvóvá válunk).

Ne kattintsunk a benne lévő hivatkozásokra, inkább vigyük föléjük a kurzort, hogy megnézzük, pontosan hova is mutatnak.

Ha a két érték eltér, akkor töröljük a levelet!

A csatolmányokat se nyissuk meg ezen esetben, mert egy program sérülékenységét kihasználva egyszerűen megfertőződhet a gépünk.

Jó tanácsunk

A webes vásárlásokra vonatkozik: az adathalászok a vásárlási tranzakciók során könnyen meg tudják szerezni bankkártya információinkat, ezért egyrészről alaposan nézzük meg, hol vásárolunk – ha bizonytalanok vagyunk, keressünk rá a kereskedő vagy a webáruház nevére vásárlói véleményeket keresve.

Másrészről, ha a rendelési művelet során nem látjuk a HTTPS előtagot, szintén gyanút foghatunk. Legyünk kellően elővigyázatosak, hiszen könnyen elveszíthetjük megtakarításunkat, a csalók ugyanis könnyedén tisztára tudják mosni a pénzünket.

Ehhez elég, ha zárt szobát hoznak létre egy pókeroldalon, ahova csak ők léphetnek be – egyikük a mi adatainkkal, akinek innentől nem kell mást tennie, mint hogy direkt veszít.

Így rövid idő leforgása alatt kártyaadósságba verhetjük magunkat akár álmunkban is.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata