Országos bűnügyi térkép

A rendőrség honlapján (www.police. hu) hozzáférhető az ország bűnügyi térképe.

terkepMindenki megnézheti, hogy a lakókörnyezetében milyen bűncselekmény történt. A ponttérképes verzión utca szintű lebontásban nézhetők meg a bűncselekmények egyes típusai.

Pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresésnek megfelelő bűncselekmény történt. A másik térképen pedig színskála mutatja meg az adott megye fertőzöttségét. Az adatokat 30 nap csúsztatással frissíti a rendőrség.

Mi az a bűnügyi térkép és mire jó?

A bűnügyi térkép azért érdekes, mert a számtalan tényezőtől függő, ezért a szubjektív biztonságérzettel szemben képes megmondani, hogy valójában mennyire veszélyes egy-egy környék.

A bűnügyi térkép (amely korábban is létezett, bunmegelozesde kívülálló nem tekinthetett bele az adatbázisba, csak a rendőrök) nem a lezárt ügyeket mutatja, hanem azokat, amelyekben nyomozás indult. Lehet benne keresni megyére, járásra, városra, de még utcára is; le lehet hívni harminc nap adatait, de egy év összesítését is.

A rendszer automatikusan a lekérdezéshez képest harminc nappal korábbi helyzetet mutatja, mert a rendőrök nem szeretnék, ha a bűnözők a bűnügyi térképet böngészve túl korán értesülnének arról, hogy nyomozás indult-e ellenük.

Kétféle térképet kínál a rendszer:

a ponttérképek megmutatják, hogy egy adott területen hol és hányszor történtek különféle bűncselekmények, az úgynevezett fertőzöttségi térképek pedig az összehasonlítást segítik, tehát kiderül belőlük, hogy egyik vagy másik kisebb-nagyobb terület biztonságosabb-e a másiknál; hogy a bűncselekményekkel való “fertőzöttsége” az átlaghoz képest magas vagy alacsony.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata