A segítséghez mindenkinek joga van

aldozatÉppen hogy kiszabadult a börtönből az a férfi, aki még az év elején felkereste volt élettársát, egy vita hevében kidobta az erkélyről mindössze féléves közös gyermeküket, majd utána ugrott.

 

Az asszonyt előzetesen nem értesítették az erőszakoskodó férfi szabadlábra kerüléséről, így nem is tudott felkészülni a felbukkanására. Hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe nem kerülhetnek a jövőben a szándékos és erőszakos bűncselekmények elszenvedői:

novembertől ugyanis a sértettet tájékoztatni kell arról, ha az elkövetőt szabadon engedik vagy megszökött!

A parlament által október végén, ellenszavazat nélkül elfogadott áldozatsegítő törvénycsomag – uniós előírás nyomán – további olyan módosításokat is tartalmaz, amelyekkel megpróbálják az áldozatokat segíteni az őket ért traumák feldolgozásában.

Kevesen tudják, de a segítséghez kep2006 óta mindenkinek joga lenne: az áldozatvédelmi törvény azonnali pénzügyi segélyt, bizonyos bűncselekmények elszenvedői számára pedig kárenyhítést is kínál. 2012 óta pedig mindezek már nemcsak az erőszak, hanem a vagyon elleni szabálysértések áldozatait is meg illetik.

Csakhogy eddig meglehetősen esetleges volt, hogy az érintettek hozzá is jutottak-e a megfelelő tájékoztatáshoz, támogatáshoz. Mert nyilván nem ugyanarra van szüksége annak, akinek ellopták a pénztárcáját, vagy akit megerőszakoltak.

Magyarországon évente százezrek szenvednek el erőszakos bűncselekményt. Az államnak pedig kötelessége lenne megsegíteni az áldozatokat, ha már egyszer megóvni nem tudta. Az viszont még nem ment át a köztudatba, hogy hol, kitől és milyen segítséget lehet kérni, amit jelez, hogy ezt csak az érintettek mindössze 10 százaléka teszi meg.

Az áldozatoknak szükségük van segítségre

A Fehér Gyűrű alapítvány fgyazért hozták létre, hogy a bajbajutottakon segítsenek.

A leggyakrabban pszichológus segítségét kérik tőlük, de megszervezik például külföldön meghalt hozzátartozók hazaszállítását éppúgy, mint Magyarországon kizsebelt, s így iratok és pénz nélkül maradt külföldi tinédzser gyors hazajuttatását akár hétvégén is.

Ha tud valakiről, akinek szüksége lenne a segítségre, ne felejtse el továbbítani neki ezt a lehetőséget!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata