A térfigyelő kamerák csak öt napig tárolják a köztéri felvételeket!

A felvételek tárolásának időbeli szabályairól egy majdnem húszéves jogszabály, a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 42. paragrafusa rendelkezik. A lényege, hogy rendőri intézkedésről és az intézkedéssel érintett személyről készült anyagot – amennyiben nem indul semmilyen eljárás – a rögzítést követően harminc nap, a közterületen elhelyezett kamerák felvételeit öt munkanap, míg a határátkelőhelyeken készített felvételeket három munkanap elteltével törölni kell.

A büntető- vagy szabálysértési eljárás megindításához a rögzített adatok kezelésének határidejét legfeljebb harminc napig meg lehet hosszabbítani.

A rendőrség mindenesetre fertőzöttségi térképet készített egy adott városra vagy kerületre vonatkozóan, amely azt jelenti, hogy a bűnügyi struktúra területi megoszlását elemezve tett javaslatot a kamerák elhelyezésére.

Nem feltétlenül rossz az a kamera,

amely nem rögzíti a bűncselekményt.

 

speed-dome-cameraKlapka György  az ismert vállalkozó furgonját úgy lopták el a háza elől, hogy a térfigyelő kamera épp akkor, épp ott nem működött. Hevesi Tamás zenész autóját a Ráday utcában pont egy kamera előtt törték fel és fosztották ki ismeretlenek úgy, hogy különös módon szintén nem készült felvétel a bűncselekményről.

A hivatalos magyarázatok között több indok is szerepel, hogy miért nem rögzítenek a kamerák.

Az egyik magyarázat, hogy a térfigyelő kamerák optikája folyamatosan pásztázza az utcákat, és egy perc alatt fordulnak körbe.

Ha ez alatt lopják el a kocsit, arról nem készül felvétel.  Hogy épp az utca melyik részét veszi a kamera, azt nem látni a fényvisszaverő burától. A szépséghiba ebben az, hogy tolvaj azt nem láthatja, hogy a készülék működik-e vagy sem, mert ezt az utcáról ezt nem látni.

Akkor mi az igazság?

A legnagyobb probléma a kamerák meghibásodásából ered. kamera2

Az önkormányzatoknak településeknek nincs pénze megjavítani, kicserélni, a meghibásodott alkatrészeket.

Tartalék kamerákkal pedig már rég nem rendelkeznek.

Persze ezt nem verik nagydobra, mert a közbiztonság érzékeny téma. A hivatalos közlemények szerint rendszeres karbantartás mellett is a készülékek 15 százalékánál lehetnek átmeneti műszaki hibák.

Nem lehet a térfigyelő kamerák képei alapján

bírságolni a tilosban parkolókat!

Kikerült az objektív felelősség alól a tilosban megállás.

     

birsagNem lehet többé térfigyelő kamerák képei, vagy fotó alapján az objektív felelősségre hivatkozva bírságolni a tilosban parkolókat.

Nem büntethet többé a rendőrség 30 ezerre a térfigyelő kamera képe vagy egy fotó alapján a megállni, várakozni tilosért.

 

A tilosban megállók, várakozók ellen tehát az automata kamera már nem, csak a hús-vér rendőr és közterület-felügyelő járhat el, mérlegelhet, ha indokolt, szabálysértési bírságot szabhat ki.

Ha a szabályszegő vitatja a büntetés jogosságát, netán valamilyen életszerű rendkívüli eset miatt kényszerült szabálysértésre, megvédheti igazát a hatósággal szemben.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata