Több egy egyszerű lopásnál, ha valaki mobilt fúj meg

LOPISúlyos adatlopást követ el az, aki okostelefont lop, mondta ki a brit ítélőtábla. Mivel ezek a készülékek személyes adatokat tárolnak, esetenként a felhasználó bankszámlájához, bankkártya adataihoz is hozzáférnek, a tolvajok nem csak anyagilag károsíthatják meg áldozataikat.

Az új irányvonal mögött elsősorban a technológia fejlődése áll. Az emberek az egész életüket magukkal viszik egy okostelefonban.

A bíróságnak nem csak az ellopott készülék értékét kell figyelembe vennie az ítélet meghozatalakor, hanem a szellemi tulajdon ellopását, és az okozott lelki sérülést is.

A megszerezett adatokkal visszaélhetnek, ez pedig súlyos, egész életre kiható károkat okozhat.

Fontos a megelőzés

Az egyre drágább és egyre nélkülözhetetlenebb okostelefonok világában bizony elég nagy problémát tud okozni, ha elhagyjuk, vagy ellopják őket. A legfontosabb ebben az esetben is a megelőzés, ha új készüléket vásárolunk érdemes már az elején lekódolni azt. A gyártó által ajánlott alkalmazást érdemes feltelepíteni, és ezzel a felhasználónév-jelszó párossal követhetjük telefonunkat.

Mit tegyünk akkor, ha már megtörtént a baj?

  1. 1.       Tiltassa le a számát a szolgáltatónál, hogy ne tudja a tolvaj használni.

Fontos, hogy ezzel magát a készüléket nem tiltjuk, így ha van lehetőségünk, akkor kérjük az IMEI tiltást is. Ezután a telefont nem lehet majd használni. Ezt csak az előfizetés tulajdonosa tudja megtenni.

 

  1. 2.       Tegyünk feljelentést a helyi rendőrkapitányságon.

Vinnünk kell valamilyen papírt, amivel bizonyíthatjuk, hogy a telefon a miénk (pl.: a készülék számlája).

 

  1. 3.       Pótolja a SIM-kártyát.mobiltelefon

Hogy száma megmaradjon, csak a SIM kártyát kell pótolnia. A cseréje persze sehol sincsen ingyen. Fontos hogy 14 nap áll ahhoz rendelkezésünkre, hogy az új kártyát megigényeljük.

 

  1. 4.       Ne adjuk fel a reményt

Ha a telefon még kicsörög, be van kapcsolva, akkor lehetőség lehet arra, hogy IMEI-szám alapján bemérjék, és így megtalálják. Ehhez persze jól jön majd a már megtett feljelentés, lásd feljebb.

Arra, hogy visszakapjuk a mobilt, nincsen garancia, és az is valószínű, hogy a rendőrség bizonyítékként egy ideig még visszatartja a készüléket, ám mégis ez lehet a legjobb eshetőség.

 

  1. 5.       Készülékbiztosítás

Nagyobb értékű mobil esetén érdemes a szolgáltatónál készülékbiztosítást kötni, ami lopás estén is fizet. Ennek részleteiről és árakról az ügyfélszolgálatokon adnak tájékoztatást.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata