Vegye be a gyógyszerét!

Magyarországon még erős feltűnést keltene, ha egy falusi nyugdíjas néni háziorvosának asztalára a mobilját tenné le, mondván: abba rögzítette az elmúlt héten mért vérnyomás- és pulzusadatait.

Szinte biztosan az egész rendelő összefutna.

Míg más országokban alig tíz év alatt szinte az egész egészségügyi ellátórendszert átformálta az informatika, ma Magyarországon gond nélkül kihúzzák a konnektorból a kórházi osztály egyetlen wifi eszközének a hálózati csatlakozóját is, ha fel kell tölteni a saját mobilt.

imagesYJószerivel minden árammal működő készülékbe lehet chipet telepíteni, és megbízni a készüléket személyre szabható egészségvédelmi feladattal.A fürdőszoba-mérleg testtömeg indexet számol és diétás tanácsokat ad, a WC riasztójeleket küld, ha cukrot észlel a vizeletben, és akár még vizsgálati időpontot is kér a beprogramozott magánorvosnál.

A hűtőszekrény tiltakozik, ha este kisurran valaki egy kis nassolásra. A HD felbontású színes tévé gond nélkül levetít a memóriájából egy látásélesség- és látótértesztet, aztán jelzi, hogy ideje szemészhez fordulni. De várja életmódjavaslatainkat a mosógép, a mosogatógép és a lakás vagy a kocsi fűtőrendszere is.

A személyi egészségvédelemben az igazi áttörést a mobiltelefonok és a mobilinternet megjelenése hozta. Magyarországon 2001-ben indult a mobilinternetes szolgáltatás, akkor egy DVD-t 45 nap alatt lehetett volna letölteni.

Ma már bármelyik kütyübarát Budapesti imagesNcsaládnak nagyobb a zsebben hordható informatikai kapacitása, mint amennyi alig fél évszázada a holdra szálláshoz állt rendelkezésre.

Az egyre gyorsabb adatkezelés és továbbítás, a felhőalapú adattárolás elterjedése lehetővé tette a személyi eszközök rendszerbe szervezését.

Személyes egészségőrünk a mobiltelefon.

Ma egy középkategóriájú, a megfelelő kiegészítőkkel, maga is elvégez egyszerű orvosi vizsgálatokat, képes folyamatos pulzusszámlálásra, vér- nyomásmérésre. Kiegészítő szerkezettel EKG készítésére és automata leletelemzésre is alkalmassá tehető.

A mobiltelefon szól, ha be kell venni a gyógyszert, de jelzéseket adhat maga a gyógyszeres doboz is. Megkérhetjük a mobilt arra is, hogy megadott időhatáron belül a legfelszínesebb álomszakasz közben ébresszen, így sokkal pihentebbek leszünk. Akár a rendelő folyosóján várakozva „lekérhető az internetről az éppen ügyeletben lévő orvost és kórházat, olvashatunk a felírt gyógyszerről, a célszerű diétáról, a betegséggel járó tennivalókról.

Nézhetünk felvilágosító, tájékoztató filmeket, itt azonban jelentős előny, ha legalább angolul értünk, nem csak magyarul.

imagesPNyugat-Európában működik a távdiagnózis: a patológus a szövettani mintát a neten nézi meg, és küldi is tovább a leletet.

Ausztráliában videokonferencián ad tanácsot az orvos a távoli farm lakóinak.

A nővér azonosító vonalkódokat olvas le a mobiljával, így tudja megnézni a vizsgálatok eredményeit, és a mobiljára kap értesítést arról is, ha a beteg megnyomja az ágya melletti nővérhívót.

A rendelőbe érkező páciensek automatikusan regisztrálhatják magukat az intézmény wifi hálózatán, így a betegirányító rögtön besorolhatja őket a kezelésre.

A magyar egészségügy jelen állapotáért nem csupán a finanszírozás vagy a kórházszerkezet tehető felelőssé, legalább olyan fontos az is, hogy az informatikai rendszerei jelentősen elavultak, ráadásul egymással alig vannak összehangolva. Messze van még az út, hogy utolérjük ebben Európa nyugati felét.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata