Veszélyben vannak az utalásaink?

JavaScriptA hazai pénzintézetek egy része Java alapon kínálja online bankját, miközben a szinte folyamatosan sérülékenységgel küszködik.

Célkeresztbe került az elmúlt hónapokban a Magyarországi bankok által előszeretettel használt Java platform, ami szinte folyamatosan sérülékenységgel küszködik.

Biztonsági szakemberek emiatt szünet nélkül a Java letiltására, kikapcsolására biztatják az internetezőket. Első blikkre azt is gondolhatnánk, hogy mindez nagy felelőtlenség a részükről, pedig nincs erről szó, valójában édes mindegy, hogy az online banki megoldás Java, JavaScript vagy netán Flash alapon valósul meg, hiszen a fertőzés ritkán érkezik a szervezetek oldaláról.

 Hogyan fertőződhetünk meg?

Általában az interneten történő böngészés közben, úgy, hogy azt egyáltalán nem vesszük észre. A támadók ugyanis az oldalak Java- Script-kódjában könnyedén elrejthetik támadókódjukat, ami kegyetlenül kihasznál minden sérülést, és ehhez a nem kellő rendszerességgel frissített szoftverek adják a táptalajt. A Java tehát veszélyes, érdemes letiltani.

Ne használjunk Internet Explorert! ie

A  Microsoft böngészője olyannyi ra össze van fonódva a Windowszal, hogy a a tiltás ellenére is használni fogja a Javát. Ezért inkább a Chrome, a Firefox böngészője a a jobb választás.

Ne a bankokra figyeljünk!

A pénzintézetek figyelnek, és sok pénzt költenek rendszereik biztonságára. Ha a szerveroldali kódban bármi változás történik, arról a rendszergazdák értesítést kapnak, így minimális esély van arra, hogy a webbankon keresztül megfertőzzenek.

Jellemzően nem a banki rendszereket, hanem az ügyfelek gépeit támadják meg, hogy ott az adott időpontban aktiválódó vírusokat helyezzenek el.

A másik jellemző támadás pedig az, amikor a bank eredeti weboldalának kinézetét lemásolva idegen webhelyeken hamis adathalász oldalakat készítenek. A belső ellenség a PC-nkben lehet, így mindenkinek érdemes gondoskodnia rendszere megfelelő védelméről; elővigyázatosnak kell lennünk.

Ha online bankolás közben szokatlan, biztonsági okokra hivatkozó, adategyeztetésre felhívó üzenetek, adatbeviteli mezők jelennek meg a képernyőnkön, soha ne adjuk meg adatainkat, jelszavunkat vagy a bank által SMS-ben küldött ideiglenes jelszót.

Legyen vírusirtónk!virus

Fontos, hogy mindig ellenőrzött, frissített, tiszta, vírusmentes környezetből lépjenek be az emberek a netbankjukba, valamint érdemes törölni a böngészési előzményeket a webbankba történő belépés előtt és után.

Ezen felül, ha lehet, ne antivírust, hanem internet-biztonsági csomagot használjunk, ami a komplexebb védelem miatt hatékonyabban képes útját állni a fertőzéseknek.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata