Itt a nyár, kezdődik a bicikli szezon!

Sajnos nem egyedi eset Magyarországon a magas számú biciklilopás, ugyanis tőlünk nyugatabbra is ismerős a probléma. Hollandiában, ahol talán a legtöbb bicikli található a kontinensen, szintén nehézséget okoz az állandó kerékpárlopás, ott már olyan komoly lakatokkal és felszerelésekkel védekeznek az emberek, amiket gyakran külön csomagtartóban szállítanak több kilós súlyuk miatt.

Bár a bicikli felszereltségében még nem járunk a holland szinten, az elmúlt években a hatásos propaganda nyomán itthon is magasan megnőtt a biciklisták száma, ezzel párhuzamosan pedig a kerékpárlopások száma is.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban,bringa községekben kevesebb biciklit lopnak, ezért ott kevésbé ügyelnek a biztonságra még az emberek. A rendőrség tapasztalatai szerint minél nagyobb városban élünk, annál inkább problémát jelentenek a bringa tolvajok. Ez a kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás, mint a belvárosban. A legtöbb lopást társasházakban követik el.

Mit tehetünk tehát a tolvajok ellen? Bár nincs teljesen biztos megoldás, ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel lecsökkenthetjük a lopás valószínűségét.

Hasznos tippek a bringa tolvajok ellen

Először is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre beugrunk a boltba vagy a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit és nem céljuk a legértékesebb jármű eltulajdonítása. (Hozzá kell tenni, hogy ma már a biciklik között sem ritka a több százezres vagy milliós értékű darab.)

A legtöbb bicikli tolvaj hosszúnyelű vágóval indul vadászatra. Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak ki. Ezeket egy másodperc alatt átvágják és hűlt helye a járműnek. Hogy felvehessük a harcot, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosítanak.

Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit!

Lehet, hogy a lakatunk erős, hoppade ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra. Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, nem mindegy, hogy azon belül hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos.

Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a tolvajok.

Sajnos még csak elvétve találkozhatunk bekamerázott nyilvános biciklitárolókkal. Egy-két ilyen B+R parkoló már épült a külvárosokban, de sajnos még nem ez a jellemző, bár kétségkívül ezek a legbiztonságosabbak.

 

Hogyan lehet kerékpárunk megfelelő biztonságban?

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de azért itt sem árt körültekintőnek lenni, mert a bicikli tolvajok leleményesek.

A társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. uAkinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják. Egy kisebb lépcsőházban még ezzel sincs gond, de egy 20-40 vagy még több lakásból álló lépcsőházban, ahol a lakók nem is ismerik mind egymást, nem biztos, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen.

Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát-ajtaját, ha van rá lehetőség, akkor tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is.

 

Üdvözlettel:

MNS védelem Kft csapata