Már most is tudtunk nélkül küldözgetik az orvosok az adatainkat.

A fejlett világgal szemben Magyarországon, az adatokon végzett orvosi kutatás is kényszerintézkedés, mintha Afrikában lennénk.

A betegeknek nincs joguk a egmagánszférához, ha az orvosok kutatni akarnak. Az egész rendszer úgy épül fel, hogy ha a beteg nincs is ott, akkor is lépkednek a virtuális térben az adatain. A feltöltött zárójelentések, ambuláns lapok és a gyógyszertárak jelentett adatai alapján kivonatot készítenek például a laboreredményekről, magas vérnyomásról, májfunkcióról vagy a vérképről, és ezeket az adatokat eladják gyógyszergyáraknak, kutatóintézeteknek.

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, ez a neve a most induló pilotprojektnek, amihez 17 kórház, valamint több háziorvos és gyógyszertár is csatlakozott. Nagy az érdeklődés a kórházak és az orvosok részéről is, és még több intézmény kiválasztása folyamatban van.

Lehetőségünk lesz az ügyfélkapun keresztül vagy a kormányablakoknál beállítani az adatainkhoz történő hozzáférést.

Meghatározhatjuk, hogy az adott típusú dokumentumokhoz mely orvosok, milyen intézmények férhessenek hozzá.

Állami kukkolás

Az a baj, ahol van egy olyan adatbázis, ahol adatok vannak összegyűjtve, ott nincs megállás, és ezekre az állam fokozatosan ráteszi a kezét.

Az egészségi állapot olyan, mint a büntetett előélet – korlátlanul igényelhetnek ilyen adatokat az igazságügyi, nyomozati szervek. Ha valaki gyanúsítottá válik, megszűnik számára az orvosi titoktartás, adatait a rendőrség kikérheti.

Már születésünktől kezdve életünk végéig, és nemcsak a rendőrség, hanem a titkosszolgálat is.

 

Az egészségügyben már most is kiterjedt adatgyűjtés folyik, egggyűjtenek adatokat szülő nőkről, tüdőbetegekről, rákbetegekről vagy szívbetegekről. A magánorvosoknak is jelenteniük kell a rákszűrésen átesettek adatait és a szűrés eredményét, vagy például a lombikklinikáknak a betegek bizalmas adatait. Sajnos az orvosi titoktartással komoly gond van ma Magyarországon.

Most, ha valaki nem ért egyet az egészségügyi adatainak továbbításával, nem is perelhet, ugyanis semmiféle jogorvoslati lehetőséget nem biztosítanak számára, hiszen nem is tud arról, hogy az adatait továbbítják. Az orvosi hivatás gyakorlása nem alapulhat egy ilyen adatgyűjtéseken.

 

A törvényjavaslat tartalmazza adaa jóhiszemű betekintés fogalmát. A törvénytelen adatkezelés akkor számít bűncselekménynek, ha jelentős, 5-20 millió forintos kárt okoz.

Magyar bíróság még soha nem hozott elmarasztaló határozatot személyes egészségügyi adattal történő visszaélés bűncselekmény ügyében.

Ausztriában és Németországban viszont a központi egészségügyi adattár illetéktelen használata 1-2 év szabadságvesztéssel büntethető.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata