10 tipp, hogy biztonságban legyen az interneten

Arra, hogy digitális javaink mennyire nincsenek biztonságban, talán a celebvilágon végig söprő hullám hívta fel legjobban a figyelmet, melynek során néhány galád hackernek köszönhetően viszonylag sok híresség, köztük Jennifer Lawrence és Scarlett Johansson intim fotói kerültek ki a netre.

De ez még csak a jéghegy csúcsa. Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne derüljön fény mobilokhoz, internethez kapcsolódó visszaélésekre. Ha nem szeretné az áldozatok sorát gyarapítani, nem árthat megelőző lépéseket tennie, mert ha megtörténik a baj, már nem feltétlenül lesz visszaút.

10 tippünket megszívlelve nagyobb biztonságban lehet az interneten:

  1. Duplán védje le fiókjait

Online fiókjait – a Gmailtől kezdve egészen a Facebookig – védelméhez nem az „123456” és nem is a „password” a legmegfelelőbb jelszó (nem is gondolná, mennyien követik el ezt a hibát). Aranyszabály, hogy az egyes szolgáltatásokhoz külön-külön jelszót adjon meg, olyat, ami nem ennyire nyilvánvaló, és lehetőleg nagybetűket, kisbetűket, számjegyeket és speciális karakterek is tartalmazzon.

Ha nem kíván azzal vesződni, hogy egyenként fejben tartsa az összeset, nyugodtan rábízhatja a feladatot egy jelszómenedzselő programra, így mindössze egyetlen mester jelszavat szükséges megjegyeznie. A későbbiekben ezzel férhet hozzá titkosítással védett jelszavaihoz, melyeket a program egy kattintással automatikusan betölthet a böngészőben.

  1. Nézze át az alkalmazások hozzáféréseit

Az okostelefonok egyik erősségét az adja, hogy a felhasználók milliónyi alkalmazást tölthetnek le hozzájuk. Ezek a mobilos programok azonban nemcsak akkor aktívak, amikor megnyitja őket, a tudta nélkül, a háttérben is végezhetnek bizonyos műveleteket: a Google Maps például lecsekkolhatja tartózkodási helyét, kedvenc üzenetküldő appunk pedig beleáshatja magát kontaktjainkba.

De ahhoz, hogy ezt megtehessék, – általában az alkalmazás első megnyitásakor – engedélyeznie kell, hogy milyen funkciókhoz férhetnek hozzá a mobilján.

A beállításokat elsősorban azért érdemes szemmel tartania, mert pillanatnyi figyelmetlenségedből fakadóan számodra teljességgel haszontalan dolgokat engedélyezhet, viszont így megkönnyíti a káros alkalmazások fejlesztőinek dolgát, akik a személyes adataira pályáznak. A kontroll másik előnye, hogy minél kevesebb folyamat fut a telefonon a háttérben, annál tovább húzza az aksi.

  1. Derítse ki, hogy mit tud magáról a Facebook

Ne legyenek illúzióink: a több mint kétmilliárd aktív felhasználóval rendelkező Facebook elég sokat tud rólunk. Az adatgyűjtést elvileg az indokolja, hogy a közösségi oldal releváns, az érdeklődésedre számot tartó hirdetéseket jeleníthessen meg, de ezzel igazából nem ér véget a történet.

A cég feltett szándéka, hogy kiismerjen minket, és azt, ahogy az információáramlást kezeljük. Ha idegenkedik tőle, hogy a személyes információiban turkálnak, ideje, hogy beleássa magad a beállításokba, és gondoskodjon adatai védelméről.

  1. Tüntesse el a böngészési előzményeket

Erre nemcsak abban az esetben van szükség, ha netán sikamlós tartalmú oldalakra tévedt. Persze, az előzmények funkciónak is vannak előnyei. Bármikor visszakereshet egy cikket, ami korábban érdekelte, és nem kell hosszas kutatómunkát végeznie, amikor véletlenül bezárja a böngészőablakot.

Ha viszont másokkal megosztva használja a gépet, tálcán nyújthatja nekik a lehetőséget, hogy elmélyedjenek internetes magánéletében. Még az a szerencse, hogy a böngészési adatok törlése nem túl bonyolult, pár kattintás, és voilà, volt, nincs.

  1. Véglegesen törölje a fájlokat

Ha kitörölsz egy fájlt a számítógépedről, az nem szűnik meg azonnal létezni. Még akkor sem, ha utána a lomtárból is kigyomlálod. Ezért is létezhetnek olyan programok, amelyekkel visszaállíthatod az állományokat.

A felületes törlés akkor üthet vissza, amikor eladod (és előtte nem formatálod le a merevlemezt) a gépet, hiszen némi hozzáértés birtokában a vevő is előbányászhatja a kérdéses fájlokat. A megoldást szintén egy program jelentheti, mint amilyen az Eraser vagy a Recuva. Ezekkel ugyanis nyomtalanul eltüntetheted a törlésre szánt fájlokat.

  1. Szerezze vissza elveszett telefonját

Egy mobilfüggő életében igen kevés lesújtóbb esemény történhet annál, mint amikor elveszik a készülék. Először megnézi a zsebeidet, majd felforgatja a szobát, míg végül kénytelen beismerni: szeretett telefonjának bottal ütheti a nyomát.

Ez nem csak abból a szempontból okozhat fejfájást, hogy nem írhatja ki a Facebookra, hogy milyen finom brassóit evett ebédre, hanem egyebek mellett barátainak, családtagjainak sem tud életjelet adni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy adatai illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Ha egyszer hasonló helyzetbe kerül, megnyugvással szolgálhat, hogy – ha nem egy ősrégi készüléket nyúz – könnyedén utánajárhat, hogy merre kallódik. De csak akkor, ha előre bekapcsolja a funkciót, ami ezt lehetővé teszi. Az iPhone-oknál például egy netes felületen nézheti meg a mobil utolsó ismert pozícióját, és ha attól tart, hogy ellopták, zárolhatja is azt.

  1. Ne etesse a trollt

Az internet kellemetlen hozadéka, hogy vannak emberek, akik sportot űznek abból, hogy arctalanság inkognitója mögé rejtőzve szekáljanak halálra másokat. Az első és legfontosabb szabály, amit tanácsos betartania, az az, hogy ne etesse a trollt. Amennyiben vitába száll vele, az olaj lesz a tűzre, és nem fogja tudni levakarni magadról.

De még jobb, ha csírában fojta el a kötekedést: a Facebookon beállíthatja, hogy csak az ismerősei láthassák a posztjait, a Twitteren és az Instagramon meg privátra állíthatja az adatlapodat, hogy megelőzze a trollok ténykedését.

  1. Jelszóval őrizze az otthoni wifihálózatot

Az, hogy „ne lopd a netet”, vagy „szomszédoknak tilos” névre keresztelje el az otthoni Wi-Fi hálózatot, önmagában nem tartja távol a betolakodókat, ami azért rossz, mert ha kifog egy hackert, aki kiderítheti a jelszavait, és akár illegális tevékenységekere foghatja a gépét. A megoldás pofonegyszerű: állítson be egy jelszót, majd időnként változtassa meg.

  1. Óvakodjon a nyilvános wifitől

Amikor beül valahová, mondjuk egy kávéra, kényelmesnek tűnhet, hogy saját adatforgalma helyett a hely ingyen és bérmentve igénybe vehető hálózatára támaszkodjon. De, mint tudjuk, mindennek ára van. Itt éppen az, hogy még inkább ki van téve a támadásoknak. Ha megteheti, kerülje el a nyilvános wifit.

  1. Ellenőrizze a mobilod adatvédelmi beállításait

A háttérben zajló adatgyűjtésben nem kizárólag a mobilalkalmazások jeleskednek. Az iOS és az Android is szorgosan gyűjtögeti önről az információkat. Ez nem feltétlenül jelent rosszat. Az Apple például az összesepregetett hibajelentések alapján javítja ki a gikszereket a szoftverben, a Google pedig azért követi, hogy meg tudja mondani, várhatóan mennyi időbe fog telni, mire hazavezet a munkahelyéről.

Ha nem nyugtatja meg a gondolat, hogy mindez a javát szolgálja, célszerű átnéznie az adatvédelmi irányelveket és beállításokat, hogy kordában tarthassa az adatgyűjtést.

Üdvözlettel:

MN Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:44+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)