Otthonunkban nem  a plazma TV, és a rejtett széfben elhelyezett megtakarításaink (ha még vannak egyáltalán) jelentik kizárólag az értéket. Gyerekeink játékai, személyes irataink, mind-mind felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra.

Természetesen egy igazán biztonságos rendszer érdekében sok mindent kell tennünk, de lássuk az általam vélelmezett 10 legjelentősebb feladatot:

  1. RIASZTOLehetőleg hozzáértő szakértők bevonásával tervezzük meg családi házunk védelmi rendszerét! A védelmi rendszer ugyanis többek között mechanikai, elektronikai és taktikai elemekből áll össze. Optimálisan a teljes védelmi rendszert érdemes egy megbízható cégre bízni.
  2. Első számú feladat a mechanikai biztonság megteremtése. Legyen stabil – nehezen leküzdhető – kerítés a házunk körül. A kovácsoltvas kerítés egyidejűleg gyönyörű keretet is ad otthonunknak, miközben a betörők számára leküzdése abszolút kockázatos – a hegyes végű díszítő elemek miatt. Ellenálló biztonsági nyílászárókat kell felszereltetnünk, amelyek a behatolni kívánók szándékát megakadályozzák, de legalábbis megnehezítik.
  3. A lakásriasztó- rendszert és távfelügyeleti bekötést ugyanarra a szakértő cégre bízzuk. Meghibásodás esetén ne legyen egymásra mutogatás. Ne feledkezzünk meg a rendszerek folyamatos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem. A riasztó rendszer tervdokumentációját gondosan őrizzük meg, – nagyon nagy hasznunkra lehet egyszer majd ha a rendszert felül kell vizsgálni.
  4. riaszto2Családi házak esetében a riasztó rendszert kültérre telepíttessük. A riasztónak a lehető legkorábban kell jelzést adnia, hogy legyen időnk reagálni, ha éppen otthon vagyunk. Hajnali kettőkor nem egy felemelő érzés arra felriadnunk, hogy a betörő már éppen a spájzban tartózkodik. De ha a rendszerünk azt jelzi, hogy éppen a hátsó bejáratot feszegetik, akkor még van időnk felkelni és felkészülni a nem várt éjszakai látogató “fogadására”.
  5. A lakásunkban lehetőleg ne tároljunk nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket. Amennyiben mégis, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el. Értékes iratainkat, vagy egyéb értékes műkincseket szintén a beépített széfben tároljuk. Ha módunk van rá, alakítsunk ki biztonsági szobát az életterünkön belül.
  6. Célszerű módon a lakásunkban jó, ha mindig tartózkodik egy felnőtt személy. Ennél nem nagyon van jobb vagyonvédelmi megoldás. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető. Egy élő állat, történetesen kutya tartása a ház körül, vagy a lakásban ugyancsak nagyon hasznos lehet. A betörők számára macerás dolog a kutyák kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.
  7. Kerüljük a feltűnő életmódot, a nagyzolást. Lehetőleg ne dicsekedjünk fűnek-fának gazdagságunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük a lakásunk belső képeinek megosztását, továbbá az olyan érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni, vagy wellness hétvégére. Ha már szeretnénk ezeket a híreket megosztani, azt mindig utólag tegyük.
  8. A védelmi rendszerünkről, a biztonsági kódjainkról még a baráti körnek és a tágabb családnak sem kell beszélnünk. Ezeket a bizalmas információkat a lehető legbizalmibb körben kel tartanunk. A lakáskulcsunkat se adjuk át felelőtlenül idegeneknek és nem megbízható személyeknek.
  9. dahua2A távoli hozzáférés alapvetően nem erősíti a biztonságunkat, csupán biztonságérzetünket. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus előnyei lehetnek éles helyzetekben – mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha erről megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel, bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon bármikor visszanézhetünk egy időszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is.
  10. Szervezzünk a szomszédainkkal egyfajta figyelő szolgálatot. Egy jó szomszéd segítségünkre siethet, ha bajba jutunk. Már itthon is működik néhány helyen a “Szomszédok egymásért mozgalom”.

Kérjük, az Ön biztonsága érdekében fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

Következő hírlevelünket se hagyja ki, a trükkös lopásokról lesz szó!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata