Biztosnak gondolja Ön az állását?

Az előrejelzések szerint a változások egyaránt érintik a fizikai, illetve a szellemi munkát végzőket. Az átalakulások elsősorban a fejlett országokban hoznak gyökeres fordulatot, de hosszabb távon a fejlődők is követni fogják a kikerülhetetlennek tűnő trendeket.

A jövőkutatók úgy vélik, a 2030-as években milliószámra szűnnek majd meg a kékgalléros állások, s az alkalmazottak helyét robotok, illetve a szállításban és az anyagmozgatásban egyre nagyobb szerephez jutó drónok veszik át.

telemA Microsoft alapítója, Bill Gates pedig azt jósolja, hogy a számítógépes programok gyors fejlődésének következményeként a komputerek váltják majd fel többek között a könyvelőket, az adótanácsadókat, a telemarketingeseket, illetve az ingatlanügynököket.

Az önvezető autók általánossá válása és a közösségi járműhasználat elterjedése a taxisofőri állást teszi feleslegessé, ha az automatákra bízzák a kamionok vezetését is, akkor a tehergépkocsi-vezetőknek is új állás után kell nézniük.

onvautoAkik a „technológiai munkanélküliségről” beszélnek, azaz azt találgatják, ki válhat még feleslegessé, azok a rendőröket, illetve a tűzoltókat is megemlítik: mindkét szakma olyan, amiben fontos szerep juthat a robotoknak, a kamerarendszereknek, illetve a számítógépeknek.

A jövő állásai

Míg viszonylag könnyű megjósolni, milyen állások szűnhetnek meg részben vagy egészében, viszont még a jövőkutatók is csak találgatják, milyen hivatásokban helyezkedhetnek el a fiatalok, illetve a munkájukat elvesztő idősebbek.

produktA lehetséges foglalkozások között van például a „produktivitási tanácsadó”, akinek az lenne a feladata, hogy ötletekkel segítse az embereket, miként élhetik a leghatékonyabban az életüket.

Lehetnek, akik magánszféra tanácsadóként, illetve közösségi finanszírozási specialistaként helyezkednek el: előbbiek abban segítenek majd, hogy az átlagemberek miként kerülhetik el a totális megfigyelést, míg az utóbbiak feladata az lesz.

Bár az állások pontos tartalmát egyelőre nehéz meghatározni, azt biztosra veszik a szakértők, hogy a munkafolyamatok is megváltoznak. A gyakorlatilag teljessé váló digitalizálás miatt sokkal inkább egybefolyik majd a munka és a magánélet, s a jelenleginél sokkal elfogadottabbá válik az otthonról dolgozás.

Az is valószínűnek tűnik, hogy a bizonytalanságok ellenére a megszűnő állásokat felváltó újak munkát adnak annyi embernek, hogy nem válik tömegessé az állástalanság. A tapasztalatok eddig azt mutatják ugyanis, hogy az új technológiák megjelenése végül mindig elégséges számú új állást teremtett.

Igaz, korábban a robotok még nem jelentek meg a munkaerőpiacon.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)