Hogyan használja biztonságosan bankkártyáját Karácsonykor?

Karácsonykor az átlagember többet vásárol, mint az év bármely más időszakában. Ez rendjén is van. De nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy nem árt körültekintőnek lenni a karácsonyi forgatagban. Miért?

bankkartyaAz egyik legkényelmesebb, ám legveszélyesebb módja annak, amit irataink, értékeink tárolására el lehet képzelni az, amikor magunkkal hordjuk pénztárcánkban az összes fontos iratot, persze készpénzzel és bankkártyával együtt.

Ez praktikus ugyan, hiszen így minden egy helyen megtalálható. Ám a multi funkciós erszény elveszítése vagy ne adj’ Isten lopása súlyos anyagi károkat tud okozni. Nem beszélve arról, hogy az okmányok újbóli beszerzése igen sok idővel és türelmet felemésztő procedúrákkal is járhat.

Amikor a pénz láthatatlan, mégis könnyen ellopható

Sokan nem akarnak készpénzt magukkal vinni a vásárláshoz, pontosan azért, hogy még véletlenül se legyenek zsebesek célpontjaivá. Bankkártyával már szinte mindenhol lehet fizetni, így ezzel nincs is gond.

lopasA probléma ott kezdődik, amikor az amúgy láthatatlan bankkártyás pénznek lesz egyszer csak hűlt helye. Ezért fő az óvatosság a bankkártyás fizetésnél, készpénz felvételnél is! Mit tehetünk irataink, pénzünk biztonsága érdekében? Mivel lehet hatékonyan kivédeni a tipikus karácsonyi bűncselekményeket?

Erről lesz szó a továbbiakban. Feltétlenül olvassa el az alábbi 9 tippet, amivel könnyen megelőzheti, hogy az ünnepi hangulat, és a vele járó sürgés-forgás áldozatává váljon.

9 életmentő tipp bankkártyánk védelme érdekében

  1. Soha ne tároljuk együtt a PIN kódot és a bankkártyát!pin
    Ha semmiképpen nem tudjuk megjegyezni a PIN kódot, olyan helyen rögzítsük, amelyről csak mi tudunk. Lehetőleg NE a pénztárcában egy kis papíron!
  2. Érdemes alacsonyabb napi készpénz felvételi limitet beállítani, mint amennyit átlagosan javasol a bank.
  3. Ha bank- vagy hitelkártyánk eltűnését tapasztalja, azonnal tiltassa le azt!
  4. A készpénzforgalom ellenőrzésére célszerű SMS tájékoztató szolgáltatást igényelni.
  5. Soha ne hagyjuk pénztárcánkat, bankkártyánkat a gépkocsiban.
  6. A pénzfelvétellel kapcsolatos bizonylatokat őrizzük meg, lehetőleg ne dobjuk el pénzfelvétel után.
  7. webcardCsak „biztonságos” automatából (pl. bankfiókokban lévő automatáknál, zárható Pénzfelvevő helyeken) vegyen fel pénzt! Ha bármilyen oda nem illő technikai eszközt lát, annál az automatánál inkább ne vegyen fel pénzt!
  8. Internetes vásárlás esetén használjon ún. webkártyát, amivel drasztikusan csökkenthetők a visszaélések, hiszen elkülönített kártyaszámról van szó. Előnye, hogy mindig csak annyi összeget helyezhet el rajta, amennyi éppen az online vásárláshoz szükséges.
  9. Soha ne adja meg bankkártyája adatait! Sem interneten, sem telefonon sem pedig sms-ben, a bank ezt soha nem kéri! Ne vegyen részt olyan „nyereményjátékban”, amelyet bank nevében hirdetnek, és a bankkártyával kapcsolatban kérnek adatokat Öntől.

 

Kérjük, küldje tovább ismerőseinek ezt a levelet, hogy minél többen értesüljenek a közösségi média káros következményeivel kapcsolatban!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:46+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)