Játékok kémkednek az otthonunkban!

Online korban élünk. Minden elérhető és megtalálható az interneten, és akár olyan kamerákat is figyelhetünk, amelyek csatlakoztak a világhálóra. A legtöbb gyerekjátékokban már van mikrofon, hangszóró és egy Bluetooth adó.

ROBI2015-ben a kutatók megállapították, hogy a játékban található védtelen Bluetooth-modul könnyen feltörhető, ezért képes kémkedni a gyerekek, illetve a szülők után. Emiatt a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNA) azt javasolja, hogy a szülők semmisítsék meg ezeket a játékokat.

Német Szövetségi Hálózati Ügynökség egyik munkatársa megjegyezte: „Az olyan tárgyak, amelyek kamerával és/vagy mikrofonnal vannak ellátva, és amelyek képesek egy jel, valamint az adatok továbbítására azok észlelése nélkül, valójában veszélyeztetik az emberek magánéletét.

Ez különösen igaz a gyerekjátékok esetében. Annak érdekében, hogy megvédhessük a legsebezhetőbb pontokat a társadalmunkban, ne engedjük gyermekeinknek az ilyen játékok használatát.”

Sajnos, nem ez az első alkalom, hogy aggályok merültek fel az új, internetre csatlakoztatható játékok kapcsán, és hasonló panaszok jelentek meg az Egyesült Államokban az ünnepek közeledtével.

Adatvédelem: a mulasztókkal példát fognak statuálni!

AUTOA cégek szerepe kulcsfontosságú a személyes adatok védelmében, főleg, hogy hamarosan, alig másfél év múlva hatályba lép az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR).

Akik még nem kezdték el a gyakorlatban alkalmazni, azoknak itt van néhány fontos lépés, amelyet ideje megtenni!

Könnyű lenne a gyártó cégeket hibáztatni, de sajnos ez nem oldja meg a fennálló problémákat. Fontos hangsúlyozni a szülő szerepét is, célszerű átgondolni vásárlás előtt, hogy mire is képes egy adott játék, és megfontolni, mennyire van szüksége gyermekünknek rá.

 

Az alábbiakat javasoljuk az internetre csatlakoztatható játékok kapcsán:

  1. karotz_wifiCsatlakozás. Ellenőrizze, hogy valóban szükséges-e a játéknak az internetre csatlakozni. Ha nem, akkor limitálja a játék internet elérhetőségét.
  2. Adatvédelem. Ellenőrizze az adott játék hozzáférését adataihoz, ha kell, korlátozza a hozzáférést.
  3. Jelszavas védelem. Változtassa meg az alapbeállításban található jelszót.
  4. Digitális korban élünk, amelyben mindig fontos szem előtt tartani, hogy minden olyan eszköz, amely információt tárol, és egyúttal képes azt megosztani, potenciális veszélyforrás lehet.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:45+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)