Képei biztonságban vannak?

Komoly problémával küzd a Faccbook. A felhasználók által megosztott képek, videók és egyéb információk több ezer terra bájt tárhelyet emészt fel.  A problémái azonban nem a kapacitás, hanem a hosszú távú tárolás okoz, ezért a közösségi oldal most olyan megoldást keres, ami hosszú évtizedekre képes az adatuk biztonságát szavatolni.

Ezzel pedig a Faccbook nincs egyedül. Ugyanazzal küzd, mint mi otthoni felhasználók, akik az évek alatt több gigabájtnyi személyes adatot gyűjtöttek össze, és ezeket nem is szeretnénk elveszíteni.

Aki sokáig szeretné, épségben szeretné tudni adatait, az a következő években a legjobb megoldások közül választhat:

DVD lemezek

DVD

Sajnos nincs jó hírünk azoknak, akik szorgalmasan CD-kre vagy DVD-kre mentették ki az adataikat: a több száz évre tervezett adattárolási metódusról kiderült, hogy 5-10 év után már nem megbízhatóak, gyakran nem olvashatók az adatok. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a gyárban nyomtatott lemezekkel nincs különösebb gond, annál inkább a saját gépünkön megírt lemezek tömkelegével.

Az írható adathordozók megbízhatóságát a francia tudományos kutatási központban tesztelték. Mesterségesen öregítették a lemezeket meleg, vízgőz és fény segítségével.

A tesztek eredményei azt mutatták, hogy egy ilyesfajta CD vagy DVD élettartama 5 és 10 év közötti, de előfordult, igaz, csak elvétve, hogy már egy alig egyéves lemezről sem lehetett leolvasni a rajta tárolt adatokat.

Ami még meglepőbb, egyes márkák minősége is erős szórást mutatott, így sajnos az sem jelent megnyugtató megoldást, ha egy-egy megbízhatónak bizonyult névhez ragaszkodunk.

 

Flash memória

flashmemoryA legújabb típusú számítógépes adattároló technológia az ún.flash memória amelyet nevével ellentétben általában nem a számítógép operatív táraként alkalmaznak, hanem háttértárként.

A flash memória teljesen elektronikus elven működik, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért jobban ellenáll a mechanikai behatásoknak (pl. rázkódásnak), mint a merevlemez. A flash memória a RAM-mal ellentétben nem felejtő, megmaradó, amely azt jelenti, hogy nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze.

(Az adatok rögzítéséhez és olvasásához természetesen szükséges az elektromos áram, de a tárolt adat az áramellátás megszűnése után is megmarad.)

A flash memória adattárolási és elérési sebessége viszont jelentősen elmarad a RAM sebességétől, ezért nem alkalmas arra, hogy operatív tárként alkalmazzák. Tárolókapacitás tekintetében nem veheti fel a versenyt a merevlemezekkel. Ráadásul az ismételt írást / törlést kevésbé jól bírja, mint a merevlemez.

A megbízható merevlemez (WINCHESTER)

HDDAz adathordozók merev, speciális mágnesezhető felülettel bevont lemezkorongok, melyeknek mindkét oldala írható. A meghajtóegység belsejében helyezkednek el, nem cserélhetők. Többnyire nemcsak egy, hanem több lemez is található a fémborítással védett tárolóegységben.

A lemezek 1,5 mm vastagok. Alumíniumból vagy üvegből készülnek. Egymás fölött helyezkednek el, egy irányban és egyszerre forognak. A számítógép bekapcsolásakor a lemezek elkezdenek forogni, kikapcsoláskor megállnak.

A lemezek légritka térben forognak részben a felmelegedés elkerülésére, részben az abszolút pormentesség biztosítására. Minden lemez minden oldalához tartozik egy-egy kombinált író-olvasó fej. A merevlemezek 300 GB – 2 TB méretűek is lehetnek.

Mai viszonylatban ez a leghosszabb élettartammal rendelkező adathordozó,(ami kipróbálta az idő elmúlását) és ár értékarányban is a legideálisabb megoldást kínálja, de mint mindenhol, itt is érdemes olyan gyártót választani, amely a garanciát akár 5 évre is biztosítja.

 

Üdvözlettel:

Az MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:46+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)