A legbosszantóbb betörési forma

Hogyan tartsa távol tőle otthonát?

A legbosszantóbb betörési forma kétség kívül a besurranásos lopás. Itt szinte percek alatt milliókkal károsíthatják meg Önt és családját.

Ráadásul még az is mindegy, hogy faluban, kisvárosban vagy nagyvárosban él, mert bárhol könnyedén előfordulhat. Sőt, sajnos egyre gyakrabban.

A jóbb idő miatt tavasszal fokozottabban oda kell figyelni otthonunkra. Sokan szeretik napközben, sőt éjszakára is nyitva hagyni az ablakokat, teraszajtókat, vagy akár a bejárati ajtókat, ami azonban nagyban megkönnyíti a betörők, besurranók dolgát.

Mi jellemző a besurranásos lopásra?

A besurranás lényege, hogy az elkövetők a lakásokba benyitogatva és belépve, amilyen gyorsan csak lehet, minél több értéket magukhoz vegyenek, majd utána sietve, lehetőleg észrevétlenül távozzanak a zsákmánnyal.

Mindezt villámgyorsan hajtják végre, mivel nagyobb a lebukás veszélye, mint a betörésnél. A besurranáshoz azonfelül nem szükséges semmilyen szaktudás vagy eszköz, legfeljebb magabiztosság és lélekjelenlét. Nézzük röviden, mi jellemző még!

  • Utazó bűnözők
    A besurranó tolvajok nagyon gyakran utazó bűnözők, akik egy helyen megállnak, és „átfésülnek” egy-egy utcát, városrészt vagy lakótelepet.

 

  • Fényes nappal jönnek
    Ne legyenek illúziói a bűnözőkkel kapcsolatban! Nem csak az éjszaka leple alatt dolgoznak, minden szívfájdalom nélkül képesek fényes nappal is véghezvinni a betörést. Elég egy résre nyitott ablak, egy pár perces szellőztetés, és máris percek alatt komoly károkat tudnak okozni.

 

  • Alkalom szüli a tolvajt
    A besurranásos lopásnál általában nincs előre eltervezett forgatókönyv. A tolvajok ugyanis sokszor nem szemelik ki előre a helyszínt, hanem akkor követik el a bűncselekményt, amikor arra kedvező alkalom kínálkozik.

 

  • Kulcsokra pályáznak
     Gyakori eset, hogy a besurranó tolvajok a bejárati ajtó közelében hagyott kulcsokra vadásznak. Könnyedén el tudják érni például a levélbedobó nyíláson, vagy a régi típusú ajtók nyitva hagyott kis ablakán keresztül.  Bejárati ajtó közelében ezért soha ne hagyjunk gépkocsi vagy lakás kulcsokat!

 

  • A pofátlanság netovábbja
    A besurranó tolvajok minden szemrebbenés nélkül olyan házba is könnyedén bejutnak, ahol bent tartózkodnak a lakók. Még attól se riadnak vissza, ha békésen szunyókáló lakás tulajdonos feje mellől kell elvinni a pénztárcáját.

 

Hogyan védekezzen hatékonyan a besurranó tolvajok ellen?

  1. A bejárati ajtót mindig zárjuk kulcsra!
  2. Készpénzt, bankkártyákat, pénztárcákat, táskákat, ékszereket és értékes műszaki cikkeket a lakáson belül biztonságos helyen tároljuk! Soha ne nagyjuk elől, különösen jól látható helyen, vagy bejárati ajtó közelében!
  3. Jó szolgálatot tehet a lehúzott redőny, biztonsági rács, vagy betörésvédelmi fólia.
  4. Nagyobb házakban érdemes mozgás, vagy ajtónyitás érzékelő riasztóberendezéseket felszerelni a szobákban. Ezeket éjszakára célszerű azokban a zónákban bekapcsolni, ahová nem szükséges kimenniük (garázs, szuterén, esetleg földszint), így ha mégis bejutott a tolvaj, a riasztó működése elijesztheti, a háziak pedig felébredhetnek.
  5. A bejárati ajtóra ajánlatos nyitásérzékelőt szerelni, így azon napközben sem tudnak észrevétlenül bejutni.

 

Érdemes végiggondolnia azt is, hogy ott, ahol kamera működik, ott szinte nullára csökken a bűncselekmények száma, így megfigyelő rendszerrel a legtöbb esetben kikerülhetők a megkárosító bűnesetek, és ezzel együtt a családi drámák is.

 

Kérjük, az Ön biztonsága érdekében fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat!
Következő hírlevelünket se hagyja ki, a trükkös lopásokról lesz szó!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)