Mi a 3 legfontosabb tennivaló, betörés után?

„Nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténhet.” – nyilatkozott szomorú megdöbbenéssel egyik ügyfelünk, miután betörtek otthonába. Elmondása szerint annyira sokkolta a betörés látványa, hogy hirtelen azt sem tudta mit csináljon, kit hívjon fel elsőként.

Valóban nagyon nehéz feldolgozni azt, hogy illetéktelenek jártak az otthonunkban. Borzasztó azt tapasztalni, ha valami értékes tűnt el, de hátborzongató érzés az is, hogy turkáltak a holmink között.

Mégis, az első döbbenet után érdemes egy kicsit lenyugodni, és az alábbi három fontos dolgot megtenni, ami elősegítheti a későbbi nyomozást.

Hívja a rendőrséget!RENDOR

Ezt a 107-es számon teheti meg, mely vezetékes telefonról és mobil készülékről egyaránt hívható.

Ne nyúljon semmihez!

Még ha felfordulás is van, ne nyúljon semmihez, ne kezdjen el összepakolni, hiszen a bűncselekmény helyszínén fontos bizonyítékok lehetnek, különösen ott, ahol az eltulajdonított tárgyak voltak. Inkább próbálja összeszedni a gondolatait, írja össze a hiányzó értékeit, ezzel nagyban megkönnyítheti a rendőrök munkáját.

Kérdezze ki a szomszédokat!

Mivel a lakásban úgyse nagyon tevékenykedhet, kérdezze végig a szomszédokat, hátha láttak-hallottak valamit, és értékes információval tudnak szolgálni. Az is előfordulhat, hogy ugyanabban az időben egy másik lakóhoz is betörtek.

 

Jól jön, ha az értékesebb vagyontárgyakról fényképet, hivatalos iratot tud mutatni a rendőröknek, mellyel elősegítheti a nyomozást. Ezen kívül a biztosító felé is könnyebben tudja hitelt érdemlően bizonyítani az ellopott tárgyak valódiságát és értékét.

Mit tehet egy lakóközösség a betörések megelőzése érdekében?

betorSok helyen már működik a lakosság részéről egy figyelő szolgálat, ahol minden lakó figyel a környezetére, szomszédjaira, hogy ezáltal kiszűrjék a rossz szándékú, gyanús idegeneket, esetleges betörőket.

Tapasztalatok szerint mindenki nyitott az otthona biztonságával kapcsolatos kérdésekre. Bár manapság már nem divatos a szomszédok közötti komolyabb párbeszéd, mégis érdemes beszélgetni a lépcsőházban erről a hasznos témáról. Különösen azoknak célszerű aktívabban részt venni a megfigyelésben, akik nap közben is otthon tartózkodnak.

Nem éri meg késlekedni, ha gyanús személyek, gépkocsik mozgására lesznek figyelmesek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

 

Kérjük, az Ön biztonsága érdekében fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat!
Következő hírlevelünket se hagyja ki!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft

2018-12-03T14:58:46+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)