Mindent tudnak magáról!

Ha egy navigációs alkalmazást használunk, az olyan adatokat rögzít és juttat el például a Google-hoz, hogy hol, milyen sebességgel haladunk, és milyen forgalmi helyzetek akadályoznak bennünket.

TELEFONHa okostelefont használunk, egy komplett számítógépet hordunk magunkkal. Ez egy viszonylag egyszerű szoftverrel alkalmas arra, hogy az összes rajta tárolt adatot továbbítsák, bárhonnan bekapcsolják a kameráját vagy a hangszóróját. Ez azt jelenti, hogy egy okostelefonon keresztül tökéletesen meg lehet figyelni valakit, és ehhez elég egy közepes szoftverfejlesztő, egy elszánt feleség vagy férj.

Jelentős veszélyt jelenthetnek az okostelefonok vonatkozásában az operációs rendszerekbe és az alkalmazásokba beépített, adat-gyűjtésre alkalmas funkciók Ezen szoftverek fejlesztőinek az adatkezeléseire többnyire nem vonatkoznak sem a magyar, sem az uniós adatvédelmi követelmények, emiatt pedig a felhasználók kevésbé tudják átlátni a személyes adatok áramlásának útját.

Ezzel összefüggésben a hatóság azt javasolja a felhasználóknak, hogy legyenek a lehető legkörültekintőbbek és tudatosak az operációs rendszer beállításai esetében vagy egy-egy alkalmazás letöltésénél, ezért a megelőzés csak az lehet, hogy ne hozunk létre olyan tartalmakat, amelyekkel vissza lehet élni, vagy amelyek később kínos perceket okozhatnak.

Persze, dönthet valaki úgy, hogy nem vesz részt a digitális világban. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen ha az okos telefonról, vagy a Facebook profilról le is mond, bankkártyája lesz, amin keresztül ugyancsak nagyon értékes információkat lehet kideríteni egy emberről.

 Mindenkit elemeznek

vilagAz adatbányászati módszerek is rendkívüli gyorsasággal terjednek. Vannak olyan nagyvállalatok, amelyek folyamatosan elemzik az ügyfeleik internetes szokásait, amiből következtetéseket vonnak le. Anyagi helyzetünkről és fogyasztási szokásainkról, de akár arról is tudnak, milyen környéken szeretne ingatlant vásárolni magának az illető.

Magyarországon ahhoz, hogy valakinek ellenőrizzék az adatforgalmát, vagy lehallgathassák a telefonos beszélgetéseit a titkosszolgálati miniszter vagy a bíróság engedélye szükséges. Erre kizárólag a közrend és a közbiztonság érdekében, a rendőrség vagy az állami szervek jogosultak.

Amennyiben engedély nélkül tesz valaki ilyet, annak következménye van, hiszen tiltott adatszerzést követ el, vagy magántitkot sért.

Ezekért egy, de akár három évig tartó szabadságvesztés is járhat.

 

A biometrikus azonosítók olyan biológiai jegyeink, amely állandó és nagymértékben egyedi. így lehetővé teszi egy adott informatikai rendszerben a felhasználók hitelesítését és személyi azonosítóját.

A jövőben az alábbi biometrikus azonosítók elterjedése várható:

UJJLENYOMATLENYOMAT

Már magzati korban kialakul, és minden embernél egyedi. Ugyan sok hasonló ujjnyom létezik, mégsem azonosak.

0511f78c-72a8-47b2-88b8-aec8803cc2c8

RETINASZKENNER

A retina egy vékony idegsejtekből álló szövet, a szemfenéki részén található.

A retinát vérrel ellátó kapillárisok bonyolult szerkezete itt minden egyes ember retinája különböző.

 

ARCFELISMERŐFELISMERŐ

Az arcfelismerő algoritmusok rendszerint statisztikai módszerek segítségével elemzik a pixelintenzitás eloszlását, és így mérik es elemzik az egyes test-részek a szemek, az orr, az arcosénak helyzetét, méretét és alakját

 

HLENYOMATHANGLENYOMAT

A felhasználó személy azonosságát hangának és beszédének jellegzetességei alapján azonosítják VÉNASZKENNER A vénaszkenner a tenyérben található vénák szerkezetét azonosítja úg. hogy átvilágítja infravörös fénnyel. Közben hőtér-képet is készít, hogy kiderüljön, élő szövetről van-e szó. A rend¬szer mindössze egy másodperc alatt ötmillió ponton azonosítja a vénatérképet.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft

2018-12-03T14:58:45+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)