Nem kell mindenkinek megmutatnia!

Egy rosszul kezelt Facebook-profillal a felhasználók tálcán kínálják fel értékeiket vadidegeneknek. A népszerű közösségi oldalak beállítási lehetőségei mérséklik ugyan az online lét kiszolgáltatottságát, de egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük. Összegyűjtöttük hogyan érdemes a friss élményeket biztonságosan megosztani a közösségi oldalakon.

Nem szabad fűvel, fával megosztani

FACEA legfontosabb, hogy ügyeljünk kapcsolati hálónkra. Csak olyan embereket jelöljünk be vagy igazoljunk vissza ismerősnek, akiket valóban ismerünk. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseink már hozzáférhetnek az általunk közzétett adatainkhoz.

Idegen eszközről ne jelentkezzünk be közösségi oldalakon személyes fiókjainkba! Nem tudhatjuk, hogy az idegen gépek, de akár okostelefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így például hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségioldal-fiókunkba! Nyaraláskor a hotel jelszóval védett wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni.

Nem kell közhírré tenni, hogy máshol vagyunk

tabletCsak hazaérkezésünk után osszuk meg élményeinket. Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzzük a fényképek megosztását, a bejelentkezéseket, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthonunktól távol vagyunk. Élményeink közzétételét időzítsük hazaérkezésünk utánra, de akkor is gondoljuk át, mit osztunk meg tágabb ismerősi körünkkel.

Nem kell mindenkinek megmutatni

Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profiljainkra ügyelni, amikor nyaralunk, hanem minden más esetben is. Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatjuk, milyen értékek merre találhatók az otthonunkban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszünk közzé lakásunkról a közösségi oldalakon. Amikor pedig idegen helyről bejelentkezünk, azt jelezzük, hogy otthonunktól távol vagyunk, tehát most üresen áll a lakásunk, házunk.

Ha mégis megtörténik a baj…

facebFontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeinkről és arról, hogy a lakás üres. A bűnözők több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak ezek egyike.

Elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, kifigyelni a lakók szokásait, vagy úgynevezett vakpróbát végrehajtani, azaz egyszerűen becsengetni a kiszemelt lakásokba, tesztelve, hogy éppen otthon vannak-e a tulajdonosok.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:47+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)