Spameket küld a fridzsiderem!

Az internet elterjedése óta szinte mindennapossá vált, hogy a háztartási és szórakoztató gépek a világhálóra csatlakoznak.  Sajnos a kíváncsiskodóknak és rosszakaróknak is lehetőségük nyílt így a kukkolásra vagy a beavatkozásra.

indexWAz állambiztonsági vagy komolyabb ipari célpontok többnyire még a haladó hackerek számára sem könnyű prédák. A kicsivel is megelégedő kiberbűnözők előtt viszont kiaknázatlan lehetőségek egész tárházát nyitotta meg a mindennapos használati eszközök kiokosítása.

A számítógépüket a legtöbben védik ugyan tűzfalakkal, vírusirtó és kémfigyelő programokkal, és sokan óvatosan bánnak a táblagépeikre, okostelefonjukra letöltött applikációkkal is.

 

Az sem igen lep meg senkit, hogy a fedélzeti számítógépekkel felszerelt autók (pláne a közeli jövőben sofőr nélkül navigáló példányaik) és esetleg repülőgépek felett is átvehetik az uralmat illetéktelenek, bár ez igen ritkán, és egyelőre inkább csak kísérleti körülmények között esik meg.

indexGGKevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy kibertámadás érheti őket a nem kellőképpen védett otthoni wifi hálózatokon keresztül is. Sokan csak az adataik kiszivárgása miatt aggódnak, pedig korántsem az identitásrablás vagy banki adatok megszerzése az egyetlen veszélyforrás. A wifi jel- adók feltörésével azt is könnyen meg lehet tudni, hogy van-e otthon valaki. Feltűnő ugyanis, ha az amúgy jelentős adatforgalom hirtelen elnémul.

 

HÍVATLAN VENDÉGEKET CSALOGATHATNAK

imagesA lakásba az internetre csatlakoztatott szobai hőmérsékletszabályozók is. Az okos termosztát azt a célt szolgálja, hogy a lakástulajdonosok a távolból is bármikor beállíthassák a klímát. Ha viszont valaki meghackeli a szerkentyűt, nemcsak a fűtésszámlát befolyásolhatja, hanem a sok készüléken energiatakarékossági célból bekapcsolható vakáció üzemmódot figyelve megint csak értesül róla, ha a lakás kirabolhatóvá vált.

Csekély vigasz, hogy a kazánt nemigen lehet ilyen módon elrontani, ellentétben azzal, hogy a nagyban utazó hackerek egy duzzasztógát vagy egy erőmű manipulálásával akár tömegszerencsétlenséget is okozhatnának. Az automatikusan tejet és tojást rendelő okos hűtők sem csak azért jelentenek biztonsági rést, mert a hőmérséklet átprogramozása az étéi megromlásához vezet.

Megeshet az is, hogy egy jól irányzott számítógépes vírus kéretlen levelek, azaz spamek százezreit továbbító digitális ügynökké változtatja a háztartási gépbe rejtett komputereit, ráadásul a tulajdonosnak esélye sincs tudomást szerezni arról, hogy a készüléke okos ugyan, de korántsem lojális.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)