A számok alapján alapvetően az látszik, hogy a települések többségén belül azokon a részeken nőttek jelentősen az árak, ahol javultak a bűnözési mutatók. Az ugyanakkor – ahogy az ábrán is látszik – önmagában nem igaz, hogy annál magasabbak egy kerületben az ingatlanárak, minél kevesebb az ezer lakosra jutó bűneset, ugyanis

az árakat inkább az határozza meg, hogy milyen fajta bűnözésről van szó.

otthon 1

forrás: Otthontérkép

A Belvárosban vagy az utóbbi években gyakorlatilag szórakozó negyeddé alakult VII. kerületben például annak ellenére nagyon drágák az ingatlanok, hogy a budapesti kerületek között a Belvárosban a legmagasabb az ezer főre eső bűnesetek száma, és a VII. kerületben is átlagon felüli az ezer lakosra eső bűncselekmények száma.

Viszont ezen a környéken nem a betörések gyakoriak, hanem például a garázdaság, vagy a rablások, és persze a lakásárakat sem a nyugalomra vágyó családok, hanem a befektetési céllal vásárolók nyomják fel.

Az Otthontérkép 2016-os általános bűnözési statisztikáit ábrázoló térképén mindez látszik is: a piros színnel jelölt kerületekben gyakoribb a bűnözés, és minél halványabb sárga egy kerület, annál ritkább.

otthon2

forrás: Otthontérkép

Budapesten a betörési toplistát évek óta a budai kerületek vezetik (az I. kerület kivételével), és bár az utóbbi években mindegyikben 30-50 százalékkal csökkent a bűnesetek száma, ahogy ez a térképen is látszik, a lakosság számához viszonyítva még mindig magas a bűnözési ráta.

A betörések száma alapján három éve élen álló 11. kerületben 2014-ben még 561 betörést regisztráltak, 2016-ban viszont már csak 288 betörés volt, miközben az egy négyzetméterre számított kínálati átlagár 375 ezerről 531 ezer forintra nőtt.

Porták és kamerák miatt kevesebb a betörés

A bűnözés csökkenését és az árak növekedését az is magyarázza, hogy az elmúlt években erősen nőtt az új, zártabb kialakítású társasházak és lakóparkok száma. Sok helyen alakítottak ki portaszolgálatot, és az új beruházások környékén gyakran több a térfigyelő kamera is, így az árban megjelenik ezeknek a környékeknek a biztonsága is.

Kiszorulnak a szegények

Józsefvárosban kiemelkedik az ezredfordulón nagyon elhanyagolt, akkor még egyes napszakokban veszélyes Corvin negyed, ahol tíz éve folyamatos ingatlanfejlesztés zajlik: több ezer lakás sok százezer négyzetméternyi iroda és egy pláza is épült, megújulóban vannak a kiskereskedelmi egységek, és hotelek, apartmanházak nyíltak.

A betörések száma az elmúlt három évben ötödére, az autólopások száma a tizedére esett. Az utóbbi tíz évben a lakosság mintegy 40 százaléka kicserélődött, ám hiába van csökkenőben a rablások és a garázdaságok száma, a beköltözők többen vannak, mint a távozók, így a betörések és az autólopások száma még mindig magas a lakosok számához képest. A kínálati átlagár a 2012-es 207 ezerről 2016-ra 442 ezer forintra ugrott, aminek a közbiztonság javulása is az oka.

Józsefváros egészében 2014-ben 192, tavaly csupán 51 lakásbetörés volt, miközben a kínálati átlagár 232 ezer forintról 409 ezer forintra hízott. Ha sikeresen folytatódik a rehabilitáció, akkor újabb ingatlanfejlesztők jelenhetnek meg, és ezzel tovább javul a korszerű lakások kínálata, ami a szegényebb réteg kiszorulását, a befektetési célú vásárlások növekedését hozhatja.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft