Tíz emberből háromnak már ellopták

teloA nyomozások eredményességi mutatója kevésbé változott, 13-14 százalék körül alakult az elmúlt három évben. Ezek az adatok csak a bejelentett telefonlopásokat tartalmazzák, ennél nyilvánvalóan több bűncselekmény történik.

Mégis, a feljelentésig jutó esetek száma a hazai okostelefon állománynak elenyészően kis részét teszik ki, az idén várhatóan hazánk eléri a 3,4 millió okostelefont használót.

Szerettük volna a három mobilszolgáltatótól is megtudni, hány SIM-kártyát, illetve készüléket tiltottak le lopás miatt, sajnos nem adtak információt.

Az eltulajdonított készülékek tulajdonosai leginkább a hívások miatti magas számla miatt aggódnak (43%), de tartanak attól is, hogy be kell bizonyítaniuk, ők a tulajdonosok (27%). A kapcsolatok elérése telefonszámok nélkül 26%-nak jelenti a fő nehézséget, a lopás miatt várható kiadások 26%-nak okozzák a legnagyobb gondot.

ZÁR ÉS TÖRLÉS

Egy okostelefon állandóan nálunk van, ezért jóval érzékenyebb adatok is megtalálhatók rajta, mint egy számítógépen. A hitelkártyaadatok és pikáns fotók mellett az is előfordulhat, hogy fotót készítünk egy szerződésről, mert azt így a legegyszerűbb továbbítanunk.

iphoneAz Iphone telefonoknál jelentősen csökkent a lopások és rablások száma.

Miután az iOS 7-ben megjelent az aktiválási zár nevű funkció, amely lopás esetén megakadályozza a készülék törlését és használatát.

 

Az androidos telefonokon anda Google olyan lehetőséget is biztosít Eszközkezelő néven, amellyel nyomon követhető a mobil földrajzi helyzete, és a tulajdonos akár a távolból is törölheti az adatokat.

A szolgáltatás viszont csak addig működik, amíg nem kapcsolják ki a készüléket, vagy nem cserélik ki a SIM-kártyát.

Tippeink:

  • Mindenképpen érdemes beállítani egy pinPIN-kóddal vagy a kijelzőre rajzolt mintával feloldható képernyőzárat a telefonunkra.
  • Hasznos lehet egy internetbiztonsági alkalmazás telepítése is, amely a SIM- kártya cseréje esetén letiltja a telefont.
  • A távoli törlés nem írja felül az adatokat, így a hozzáértők az információkat visszaállíthatják. Ha ellopják a telefont, ajánlatos a felhőszolgálatások jelszavait is megváltoztatni.
  • Ha elveszítjük az okostelefont, jól jöhet, ha előzőleg beállítottunk egy záró képernyős elérhetőséget – egy hozzátartozó telefonszámot vagy az e-mail címünket -, melyen a jóindulatú megtaláló felveheti velünk a kapcsolatot.
  • Bár a drága okostelefonokat elsősorban az értékük miatt lopják el, a további költségek elkerülése miatt nem árt a SIM-kártyát letiltatni a szolgáltatónál. Lehetőség van a készülék letiltására is az egyedi IMEI-szám alapján, ám ez esetben az érintettnek igazolnia kell, hogy ő a telefon tulajdonosa. A készülék letiltása azzal jár, hogy a nemzetközi együttműködésben részt vevő szolgáltatók egyikénél sem fog működni a telefon.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:52+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)