A munkavállaló kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében

ellenőrizhető, magánélete kívül esik az ellenőrzési körön, ugyanakkor munkaidőn

kívüli magatartása is összefüggésben állhat a munkaviszonnyal.

 

Az ellenőrzés és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem sérthetik az emberi méltóságot.

kukkolÚjdonság a lassan egyéves új Munka törvénykönyvében (Mt) a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a munkáltató számára lehetővé teszi, hogy technikai eszközzel is ellenőrizze a munkavállalót, feltéve, ha erről tájékoztatja őt (az engedélyét nem kell kérnie).

Ami, valljuk be, nem sokat finomít az összképen, ugyanis ezzel a jogával a munkáltató könnyedén visszaélhet. Ha azonban jogkövető magatartást folytat, a törvény szerint nem csorbulhatnak a munkavállalók jogai.

A munkahely kamerával történő ellenőrzése nem irányulhat kizárólag a munkavállaló teljesítésének, a munkavégzés intenzitásának ellenőrzésére.

munka kukkolMunkahelyeken, irodákban csak abban az esetben helyezhetők el az ellenőrzést szolgáló technikai eszközök, ha a munkavállaló élete vagy testi épsége veszélyben lehet, továbbá, ha azt indokolja a vagyonvédelem (a munkahelyen tárolt, raktározott, feldolgozás alatt álló termékek őrzése, lopások megelőzése).

A megfigyelés feltétele a tényleges és közvetlen veszély.

A működéséről jól látható helyen és módon tájékoztatni kell az érintetteket.

Ha további kérdése lenne a fentekkel kapcsolatban, hívjon minket, és kérjen tőlünk díjmentes tájékoztatást, tanácsadást!

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata!