Az internet tele van viccesebbnél viccesebb képernyő-mentésekkel arról, ahogy emberek éppen bolondot csinálnak magukból a Facebookon.

A történetek egy része csupán némi kínos magyarázkodással végződik, de némelyik akár szakítással, válással vagy a munkahely elvesztésével is járhat.

Sokkal nagyobb problémát jelent, hogy sok információt úgy teszünk közzé magunkról, hogy az bárki számára látható. Nem véletlen, hogy a közösségi oldalak a zaklatok és személyazonosság tolvajok kedvelt vadászterületeinek számítanak.

Úgy tűnik, sokan még mindig nem értik, hogy a leírtaknak nyoma marad, és egy hirtelen felindulásból beírt fenyegetés bizony rendőrségi eljáráshoz is vezethet.

Mindezektől a kellemetlenségektől megkímélhetjük magunkat, ha például egyáltalán nem veszünk részt a közösségi oldalak életében. Azonban ezt nehéz megállni, amikor sok régi ismerőssel tarthatjuk ott könnyedén a nekünk tetszőén laza vagy szoros kapcsolatot.

Ha csak nem akarjuk minden mozdulatunkat kétszer is átgondolni, és állandóan attól rettegni, mi derülhet ki rólunk egy szimpla keresés eredményeképpen, jobban járunk, ha egy kicsit javítunk a rendszer alapbeállításain.

5 tipp a biztonság érdekében:

1             Az alapok

A Facebook, ha lassan is, de elkezdte komolyan venni az adatvédelmet, legalábbis, ami a szimpla látogatók elleni védekezést illeti.

Ennek megfelelően kiemelt helyen és könnyen elérhetően helyezte el az idevágó beállításokat. A kis lakat ikonra kattintva megjelenik az alapmenü, aminek Ki láthatja a dolgaimat? sorára kattintva beállíthatjuk, ki jogosult megnézni a bejegyzéseinket, a Ki léphet velem kapcsolatba? sort megnyitva pedig az üzenetküldési és bejelölési lehetőségeket szigoríthatjuk.

2             Adatvédelem

A További beállítások megtekintése sorral egy új ablakba kerülünk. A Ki láthatja a dolgaimat? már ismerős lehet, alatta a Tevékenységnaplóval minden eddig tettünket átnézhetjük, bejegyzéseinknél átállíthatjuk a láthatóságot, minden mást pedig törölhetünk.

A bejegyzések esetében nem kell egyesével végignézni mindet, a Régebbi bejegyzések korlátozása megteszi helyettünk. Azt, hogy ki léphet velünk kapcsolatba, már megadhattuk korábban is, de itt is megtehetjük. És ami még fontosabb lehet, beállíthatjuk, ki találhat ránk keresővel.

3             Idővonal és megjelölés

A következő menüpont az úgynevezett troll elhárító részleg. Beállíthatjuk, hogy kik írhatnak bejegyzést az idővonalunkra és kik láthatják azt, valamint azt is, hogy a bejelölést előbb jóvá kell-e hagynunk. És ami a legfontosabb, megnézhetjük, egy vadidegen ember mennyit lát belőlünk. Érdemes ezt többször megtenni a beállítások során, hogy lássuk, hol van szükség szigorításra.

4             Tiltás és Alkalmazások

A Tiltás részben találjuk mindazt, amit már letiltottunk (például több tucat játékot az állandó meghívók és frissítések miatt). De itt lehetünk diplomatikusak is, ha egy ismerősünkből kezd elegünk lenni, de nem akarjuk kidobni, itt letilthatjuk a meghívóit, és akár korlátozott listára is vehetjük, hogy ne lásson mindent.

Az Alkalmazások listájában egyenként végignézhetünk mindent, hogy ellenőrizzük, milyen adatainkat és hogyan használja. Némelyiket külön is törölhetjük (pl. közzététel a nevünkben gyakran kihúzható), ha ez nem elég, az egész alkalmazást kidobhatjuk a listáról, és ilyenkor akár a teljes addigi tevékenységünket is törölhetjük.

5             A profilunk rendbe szedése

Érdemes lehet az alapadataink közül is kiválogatni, mi maradjon látható Saját profilunk Névjegy részében szinte soronként változtathatjuk a nyilvánossági beállításokat szerkesztési művelet során.

Fényképeink között albumonként és képenként dönthetünk. Ismerőseink, Kedvenceink e.;más listáink láthatóságát pedig a dobozuk jobb felső sarkában található:Kezelés ikon

Adatvédelmi beállítások sorára kattintva növelhetjük, vagy csökkenthetjük.

És ha esetleg jelszavunk eddig 1234 vagy „jelszó” volt.:

az ideje egy elfogadhatóra cserélni.

 

Üdvözlettel:

Az MNS Védelem Kft csapata