Sokba kerülhet az ingyen wifi!

A repterek és szállodák sokszor kínálnak ingyenes wifit.

wifiNem tudhatjuk viszont, hogy a hálózat, amelyre rácsatlakozunk, valóban az adott helyhez tartozik-e, vagy egy álhálózaton vagyunk, amelyen keresztül kémkedhetnek utánunk.Ha nem tudunk saját hálózatot létrehozni, győződjünk meg róla, hogy notebookunkat a vírusirtó mellett frissített, jogtiszta tűzfal is védi – ez ugyanis az egyetlen védelmi vonal közöttünk és a wifi hálózat más számítógépei között.

Felejtsük el a nyilvános gépeket

Az internetkávézókban és hotelek-business centereiben Keyloggerkártevőkkel fertőzött számítógépek lehetnek. Egy ilyen tipikus kártevő a billentyűzetfigyelő, amely minden leütésünket rögzíti, így könnyen megszerezhetik általa jelszavainkat vagy online bankoláshoz szükséges belépőadatainkat.

Nyilvános számítógépekről soha ne használjuk az internetbankot, de még a levelezésünkbe se lépjünk be!

Zárjuk le, ha nem használjuk

Rengeteg mobileszközt lopnak és veszítenek el mindennap világszerte. Mindez velünk is megtörténhet, ezért állítsuk eszközünket a lehető legrövidebb – bennünket még nem zavaró – idő után történő automatikus lezárásra.

pincVálasszuk a leghosszabb és legösszetettebb feloldó kódot vagy jelszót, amit még biztosan megjegyzünk.

Ha a 4 jegyű PIN kód helyett 8 jegyűt használunk, igaz, hogy kétszer annyi ideig tart bepötyögni, de a bűnözőknek tízezerszer tovább tart feltörni.

Érdemes fontolóra vennünk, hogy olyan biztonsági csomagot használjunk a készülékeinken, amely egy kizárólag általunk ismert kód segítségével lehetővé teszi az elveszített okostelefon távoli bemérését és adott esetben teljes törlését.

Többlépcsős védekezés

Mindig engedjük, hogy az automatikus frissítéseket letöltse az eszközünk.

Ugyanis ha nem telepítjük ezeket, készülékeink védtelenek maradhatnak. SecuritySuiteHogy biztonságukat növeljük, használjunk Antivirus megoldásokat PC-n, de ne feledkezzünk meg okostelefonról és tabletről sem.

Az e-mailhez használt és a Facebook fiókunkat is erősítsük meg kétlépcsős hitelesítéssel, amely még egy védelmi réteget biztosít a belépési folyamat során, mint például a telefonunkra küldött egyszer használatos kód beütése, így a bűnözők hiába jutnának hozzá jelszavunkhoz, a szükséges belépési kódot mi kapjuk meg telefonunkra.

Végül kérjük meg bankunkat, hogy minden tranzakcióról küldjön nekünk SMS-értesítést. Ha bármilyen gyanús dolgot tapasztalunk, tisztázzuk a bankkal a helyzetet, és szükség esetén tiltsuk le a bankkárt.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata