Az 5 másodperces trükk

Az ajtóbefeszítés, mint betörési módszer

befeszAz ajtóbefeszítés az, amikor egy feszítőszerszámot az ajtótok és az ajtólap közé helyeznek, majd az erőkar segítségével az ajtót elfeszítik a tokjától. Ez is tartozhat a zártöréses módszerek tág témakörébe, mert az ajtózár ilyenkor kibukik a fogadóból, így nyitva is az ajtó. Ez a nyitás népszerű a vékony lemezajtóknál, a faajtóknál, a kétszárnyú bejárati ajtóknál és a műanyag ajtóknál.

Gyakorlatilag elmondható, hogy minden olyan esetben alkalmazható, ahol maga az ajtó szerkezete gyenge- vagy rugalmas anyagból készült. Ennél a módszernél a betörő nem foglalkozik azzal, hogy mekkora a kárt csinál, a gyorsaság, hatékonyság a fontos. Mindössze egy 1-2 perc alatt véghezvihető. Az „áldozat” pedig majd vehet egy új ajtót.

A zárbetét töréses módszer alkalmazása

toresAz első számú kedvelt zártörési módszer a zárbetét-törés. Ilyenkor egy fogó, vagy az interneten beszerezhető zárbetét-törő eszköz segítségével, az ajtó síkjából kilógó zárbetétet jobbra-balra történő tekergetéssel kettétörik, majd akár egy csavarhúzóval a zárszerkezetet visszanyitják. Ezáltal az ajtó kinyílik. Ehhez különösebb szakmai tudás nem kell, bárki elvégezheti. A szükséges szerszámok pedig egy zsebben is elférnek, nem kelt feltűnést a betörő személye. A zártörés nem jár zajjal, és rövid időt vesz igénybe, csupán egy, maximum két percet.

Mikor használják ezt a módszert?

Főképpen akkor, amikor nem a megfelelő méretű zárbetét van az ajtóban, és annak egy része kilóg az ajtó síkjából. Talán megdöbbentőnek találják a számadatot, de 10 esetből 5 alkalommal éppen ez a helyzet. Ráadásul, ezek vagy rossz minőségű zárbetétek, vagy akár középkategóriásak is lehetnek, ám egyikük sem rendelkezik törésvédelemmel.

Szintén fontos megemlíteni, hogy az ún. zárvédő pajzs éppen ezt a tevékenységet, a zártörést hivatott megelőzni. A zárvédő pajzs körbeöleli a zárbetétet, így az nem lóg ki az ajtó síkjából. Azonban szintén gyakori a gyenge anyagól, alumíniumból készült védőpajzsok alkalmazása, ami nem megfelelő. A gyenge zárpajzsot akár egy csavarhúzóval lefeszítik, így máris hozzáférhető a zárbetét.

A megoldás?

zarMinőségi, törésvédelemmel ellátott zárbetétek használata; illetve erős anyagból készült, vastag zárvédőpajzs alkalmazása, amely kettő darab, belülről rögzített, átmenő csavarral biztosítja, hogy kívülről ne tudják azt levenni. A leghatásosabb megoldás azonban a kettő együttes alkalmazása.

Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az ár-érzékeny magyar piacon ez a megoldás kevés anyagi ráfordításból nem hozható ki. A törésvédett zárbetétek a prémium kategóriába tartoznak, ezek pedig alapméret esetében is, 20 ezer forint körüli árnál kezdődnek. Számolni kell továbbá a zárvédő pajzs költségével is. Ennek az árát a forma, a színvilág és az anyagerősség határozza meg, kb. 5000 és 25000 Ft közötti összegre lehet számítani.

Vásárlás, megrendelés előtt érdemes egy kis tanulmányt végezni, energiát és időt áldozni arra, hogy mit kínálnak az üzletek, a szakemberek, a zárszerviz cégek a fentiek alapján. A megfelelő utánajárással, kis internetes kutatással mindenki maga eldöntheti melyik megoldás az, amely a megfelelő védelmet nyújthatja a lakásajtónak, a pénztárcája figyelembe vételével.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:45+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)