Problémás esetek

A Fogyasztóvédelemhez érkézét panaszok közül az egyik esetben egy előfizetéses ügyfél vásárolt a szolgáltatójánál akciós készüléket, amihez az egy év forgalmazó által nyújtott garancián túl egy éves gyárit is kapott. A telefon a második évben romlott el, nem lehetett bekapcsolni.

A gyártó call centerében azt javasolták, hogy vigyék szakszervizbe javítani. Néhány napra rá, hogy a tulajdonos a szervizben karcmentesen átadta telefonját, közölték vele, hogy garanciában nem tudják javítani, mert külső mechanikai sérüléseket találtak rajta.

A vásárló ezután fordult a fogyasztóvédelemhez, amely a szervizzel szemben indított eljárásban a telefon vételárát kérte vissza arra hivatkozással, hogy a külső sérülés a szerviz tevékenysége során keletkezett.

Rossz gyakorlat

A békéltető testületek tapasztalatai szerint a mobiltelefonokkal kapcsolatos jótállási igények érvényesítése egyre gyakrabban okoz problémát. Ennek egyik oka az, hogy a vásárlók nem tudják, kivel szemben és milyen igényt érvényesíthetnek.

Sok esetben például a forgalmazó szakszervize a hiba bejelentését követően azonnal megvonja 2 kötelező jótállást azzal, hogy külső mechanikai sérülés van a telefonon. A vállalkozásoknak azonban az a gyakorlata, hogy szakvélemény nélkül foglalnak állást a jótállási igény érvényesíthetőségéről, teljességgel el-fogadhatatlan – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi szakértők.

5 dolog amire mindenképpen figyeljünk!

  1. Őrizzük meg a telefon vásárlását igazoló számlát vagy nyugtát, illetve a jótállási jegyet!
  2. Tanulmányozzuk át, olvassuk el alaposan okostelefon jótállási jegyét! Ezen van ugyanis feltüntetve, hogy a termékre mennyi a jótállási idő, és hogy vonatkozik-e rá esetleg gyártói (szerződéses) jótállás és milyen feltételekkel.
  3. Haladéktalanul jelezzük a meghibásodást. Ha elromlik az okostelefon, akkor a hibát a kötelező jótállási időn belül a forgalmazó felé, gyári jótállásnál a gyártói szakszervizben kell bejelenteni!
  4. Rögzítsük jegyzőkönyvben részletesen, hogy milyen állapotban adtuk le a telefont javításra, és készítsünk róla fényképfelvételeket is!
  5. A szerviz által kiadott szakvélemény nem független szakértői vélemény, ezért ha azzal nem értünk egyet, akkor az azonnal jelezzük a forgalmazó felé.

Mit mond a jogszabály?

Egy év jótállás jogszabály alapján jár, amelyet megfelelő szakvélemény hiányában a forgalmazó nem vonhat meg. A szakvéleménnyel kapcsolatban elvárás, hogy olyan szakértőtől származzon, aki szakmailag megfelelően képzett és független, így állásfoglalása egyértelmű és pontos választ ad arra a kérdésre, hogy a telefon hibája megvolt-e már a vásárláskor, avagy később keletkezett.

A szakértői vélemény elkészítésével felmerülő költségeket a vállalkozás nem háríthatja át a fogyasztóra. Ha tehát a forgalmazó vagy a gyártó mentesülni akar a jótállási kő telezettsége alól, neki kell bizonyítania, hogy a fogyasztó által felismert hiba a vásárlást követően keletkezett.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft

2018-12-03T14:58:44+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)