Robotok fogják meghozni a döntést

Nagy érdeklődés övezi a fél évszázados dilemmát, ugyanis éppen ilyen döntéseket kell meghozniuk a jövő önvezető autóit tervező mérnököknek. Egy száguldó jármű elé kirohan három gyerek egy labdát kergetve, nincs idő megállni, viszont a kormány félrerántásával az autós egy szakadékban találja magát.

onvez3A probléma hasonló, azonban fontos különbség, hogy a jövőben nem a hús-vér sofőrök, hanem a programozott robotok fogják meghozni a döntést. Az eset elképzelhető buszmegállóban várakozó emberekkel, babakocsit toló apukával, nyugdíjas asszonnyal és még sokféle variációban. A kérdés azonban ugyanaz: a benne ülők életét védje az autó, vagy a gyalogosokét?

A vezető ügyvédje azzal érvelhet, hogy a sofőrt szándékosan gyilkolta meg az eszköz, amiért ráadásul ő fizetett, míg a gyalogos ügyvédje is szándékos emberölésre hivatkozhat. így vagy úgy, de az autógyártóknak fel kell készülniük a dilemmából fakadó jogi problémákra.

Kit védjek meg?

onvez2A legtöbben a Google önvezető autó-projektjének iránymutatására vártak, de a Mercedes megelőzte őket, és bejelentette: az első teljesen önvezető autója mindenáron az utasok életét fogja védeni.

Azért kell az utasokra összpontosítaniuk, mert a kocsiban utazók életét mindenképpen meg tudják menteni, míg a gyalogosokét és más autósokét nem biztos. Hozzátette, sokkal inkább érdemes azokra a funkciókra koncentrálni, amelyek elkerülhetővé teszik a „kit védjek meg” dilemma felmerülését, ezért a mérnökök munkájának 99 százaléka erre a fejlesztésre koncentrál.

onvezA kérdést azonban valószínűleg az üzleti érdekek fogják eldönteni. Egy 2000 fős reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a legtöbb ember (az autósokat is beleértve) azzal ért egyet, hogy a kevesebb életet veszélyeztető megoldást kell választania az autónak.

Azonban ugyanezek az emberek azt válaszolták, hogy nem vennének olyan autót, ami ilyen esetben az ő életüket venné el. Mivel pedig az autógyártók fő szempontja az eladott autók száma, kevéssé valószínű, hogy a vásárlás esélyét csökkentő megoldást választanák.

Ön mit választana?

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:46+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)