RÖGZÍTIK AZ ADATOKAT

A terrorcselekmények kapcsán gyakran szóba kerülnek az „eldobható” mobiltelefonok. Elméletileg egyetlen szolgáltatónál vagy viszonteladónál sem vásárolhatunk olyan SIM-kártyát, amelyhez szerződéskötéskor vagy regisztrációkor ne kellene személyes adatokat megadnunk.

Az új törvényi tiltás azonban nem 10575_hirakadályozza az eldobható mobilok hazai megjelenését. A Vodafone előfizetői szerződés megkötésekor – mind előrefizetett, mind utólag fizetős konstrukciók esetén – a kötelezően rögzítendő adatokat az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C törvény, illetve náluk az Általános Szerződési Feltételek 3-as számú, adatvédelmi melléklete szabályozza.

SIMEzek értelmében az előfizető személyes adatait – cég esetében céges adatait – minden szerződéskötés esetében rögzíteni kell. Az úgynevezett instant SIM-kártyákat, amelyeket más kereskedelmi egységekben lehet megvásárolni, a felhasználás előtt a személyi igazolvány és a lakcímkártya adataival lehet és kell is aktiválni.

A Vodafone nem teszi publikussá, hogy milyen adatokat adnak ki és milyen nagyságrendben a hatóságok részére.

MEGŐRZIK A HÍVÁSLISTÁT

A cégek által tárolandó, szükség esetén kiadandó adatokat a Magyar Telekom tájékoztatása szerint a korábban már említett törvény rögzíti.

Ennek értelmében a szolgáltatónak meg kell őriznie és kérésre át kell adnia a hívások résztvevőinek számait, egyedi azonosítóit, a kommunikáció típusát, kezdő és befejező időpontját, hívásátirányítás esetében a hívásban részt vevő számokat, a készülékazonosítót és a mobil előfizetői azonosítót, földrajzi elhelyezkedés meghatározását lehetővé tevő cellaadatokat.

Internetes forgalom esetében az IP-címet, portszámot, felhasználói azonosítót, telefonszámot kell így kezelniük.

HELYSZÍNEK ÉS IP-CÍMEK

A Telenor értelmezi a fenti felsorolást. A híváslistát, és azt, hogy egy-egy hívást melyik bázis Alállomásról indították, a rendőrség rendelkezésére tudják bocsátani – az utóbbi adatból derülhet ki, hogy megközelítőleg hol tartózkodott a hívó vagy hívott a beszélgetéskor.

184701Adatforgalomra vonatkozó információkat szintén kiadhatnak, például azt, hogy mobilnet használatakor milyen IP-címet használt egy készülék.

Ha valakit egy fórumon megfenyegetnek, és az üzemeltető kiadja az IP-címet, amelyről a komment érkezett, megtudható, pontosan kinek a készülékén írták azt.

Mindezen túl a Telenor tudja előfizetőinek személyes adatait – mint név, cím és személyi azonosító okmány száma -, a hálózatára kapcsolódó készülékek azonosítóit – azaz IMEI-számát, SIM-kártyaszámát és az annak feloldására szolgáló PN- és PUK-kódot. Azt, hogy kivel mit sms-ezett, vagy milyen oldalakra látogatottba szolgáltató nem tudja.

A szolgáltatónál egyébként nyolcan dolgoznak a rendvédelmi kapcsolatokért felelős csoportban, egy fő nonstop ügyeletben van. Munkájukért ritkán kapnak közvetlen köszönetét, legtöbbször a sajtóból értesülnek arról, ha valakit a segítségükkel fognak el. A hatóságok anyagilag sem kompenzálják pluszmunkájukat.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)