Tartsa kordában virtuális énjét!

allasAz állásinterjúk helyett ma már a Facebook profil ellenőrzése számít az első „találkozásnak” a munkaadó és a leendő munkavállaló között. Lehet azon dilemmázni, hogy mennyire etikus módszer kutakodni mások után az interneten, viszont tény, hogy a (sokszor felelőtlenül) közzétett információk aranyat érhetnek egy olyan döntési helyzetben.

NE KÖZÖSKÖDJÖN!

Hiába nagy a szerelem, ha egy mód van rá. ne használjon közös adatlapot a párjával. Pláne ha a virtuális profilunk „művésznéven” érhető el. Az egymást becézgető felhasználói nevek ugyanis olyan munkaerőről árulkodnak, aki korántsem vehető komolyan. Érdemes tehát e szerint kalibrálni a közösségi elérhetőségeinket.

NE BLÖFFÖLJÖN!

Az adatlapok csak úgy hemzsegnek azoktól a közhelyektől, amelyeket az iskolai végzettség fülhöz rendelnek az adatgazdák. Tíz tetszőlegesen kiválasztott Facebook oldal közül négynél biztosan találni olyat, mint „ az élet iskolája”, „az utca” vagy éppen a „nem érdemelnek meg engem” bejegyzések.

Ezekkel nem az a probléma, hogy minden bizonnyal a felsőfokú végzettség hiányát igyekeznek palástolni, ha-nem hogy előnyként próbálják meg beállítani azt, ami sokszor a munkáltató fülének negatívan cseng. Akkor már inkább tanácsos üresen hagyni ezt a rubrikát.

NE VICCELJEN!

hetfoTermészetesen mindenki utálja a hétfőket, ráadásul az is közismert, hogy egy átdorbézolt hétvége után kiváltképp nem okoz örömet a munka felvétele – de ténylég kell ezt hangoztatni? Kerülje a „már megint hétfő”, a „másnaposán melózni” kezdetű kiszólásokat vagy az ezek társaiként létező mérnek és más vicces szövegek használatát. A lustaság hírré tétele biztosan nem pluszpont!

NE PLETYKÁLJON!

pletyiAz sem túl jó ötlet, ha a Facebookot találjuk a legalkalmasabbnak arra, hogy megosszuk, kivel vesztünk össze és a főnök mennyire alkalmatlan a feladata ellátására. Ökölszabály, hogy – ha már mindenképpen munkahelyi eseteket akarunk megosztani – lehetőleg pozitív történetekkel rukkoljunk elő.

Ehhez tartozik még, hogy kár arról írni be-jegyzést, hogy mikor szűnt meg vagy éppen váltottunk munkahelyet. Az ilyen jellegű üzenetek mindig kételyeket is támasztanak a bejelentő személye kapcsán.

NE ÁLCÁZZON!

Előfordulhat, hogy tipikus nevek alatt több felhasználó is elérhető a közösségi oldalak felületein. Ez még nem akkora baj, az már viszont annál inkább, ha a druszánk” olyan véleményének ad hangot nyilvánosan, amely számunkra abszolút nem vállalható.

Ha a saját arcképünk szerepei a profilunk kezdőlapján, könnyen be lehet azonosítani, hogy nem mi posztoltunk a ciki komment értelmi szerzői, ha azonban beazonosíthatnia n fényképet használunk, az éppen utánunk szaglászó munkáltató még azt is gondolhatja, hogy tőlünk ered a kérdéses poszt. Érdemes tehát vállalni az arcunkat.

NE RÖVIDÍTSEN!

Habár fiatalos, nem túl kifinomult véleményalkotási módról tanúskodik az odavetett rövidítések alkalmazása. Ez azt is jelentheti, hogy a megfelelő szóhasználat problémát okoz az állásra jelentkezőnél. Ezért vegyük a fáradságot, és írjunk egész mondatokban. Nem elég szépen fogalmazni, azt meg is kell tudni mutatni.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)