Tudja mi lesz a legkeresettebb szakma?

Amikor minden terméket – az újságcikkektől a filmeken és az ital automaták portékáin át a vitaminokig – személyre szabottan kínálhatnak majd a szolgáltatók, kereskedők. Meglesz ugyanis minden szükséges információjuk a vásárlókról ahhoz, hogy tudják, mit szeretnek az egyes vevők, mi érdekli őket, mire van szükségük.

big4Az úgynevezett adattudósok feladata lesz a gigaszámra dőlő big data adatok olyan csoportosítása és kezelése, hogy a vállalatok és intézmények számára értelmezhető, felhasználható és kereskedelmileg is hasznosítható információ keletkezzen.

A big data forrása ezernyi lehet: például a gáz- és áramhálózatokba telepített okos mérők, az autóflottákba tartozó járművekben lévő szenzorok vagy akár az automatizált gyártási folyamatokat figyelő berendezések.

Az adattudósoknak a mérnökök és a vállalatvezetők képességeivel egyaránt rendelkezniük kell; legfontosabb feladatuk az, hogy a megfelelő kérdések megfogalmazást felső vezetői szintű fizetést kapnak mindenhol a világon.

big3A big data elemzése már mindenféle területen jelen van, a mezőgazdaságtól az egészségügyig. A vállalatok egyik legnagyobb értéke ugyanis a birtokukban lévő adat lett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a cégeknél rohamosan nő a tárolási kapacitás iránti igény.

Adatokból például már ma is jobban megismerhetők a vásárlói szokások, s az is nyomon követhető, hogy egy üzletláncban mely boltok teljesítenek a legjobban, s mik a leginkább keresett árucikkek.

Rendkívül nehéz a big data elemzéssel foglalkozó cégeknek megfelelő képzettségű jelentkezőt találni, mert a szakembereknek nemcsak az informatikához és a programozáshoz kell érteniük, hanem ahhoz is, hogy az üzleti életben ezt mire lehet kifuttatni.

bigNemhogy a felsőoktatás, de a felnőttképzés sem tud elég gyorsan alkalmazkodni az informatikai piac fejlődéséhez: egy-egy új kurzus akkreditációja másfél-két évig is eltarthat, ennyi idő alatt azonban teljesen új szakmák alakulnak ki.

Így az IT-cégek speciális elvárásait leginkább saját maguk tudják kielégíteni belső képzésekkel, illetve néhány, erre a területre specializálódott cég igyekszik utolérni, netán megelőzni a piaci igényeket.

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:48+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)