Kezdjük el a digitális nagytakarítást!

Dobjuk ki a régi operációs rendszereket

xpBármennyire is szeretjük és megszoktuk a Windows XP-t és a Vistát, ezeket a gyártó már nem frissíti.

A régi operációs rendszerek biztonsági hibáit, kiskapuit így senki sem foltozza be többé, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag tárt ajtóval várjuk az adat tolvajokat. Nemcsak régi operációs rendszerek cseréljük le, de a régi, nem frissített alkalmazásoktól is szabaduljunk meg.

Töröljünk alaposan

lomtarIdőnként nézzük át a merevlemezünk tartalmát, és töröljük a szükségtelen fájlokat. Érdemes az internetről letöltött, általában a Letöltések mappában tárolt adatokkal kezdeni.

Ha kidobjuk az adathordozót (merevlemez, USB-memória, memóriakártya) vagy a számítógépet, akkor többszörösen írjuk felül az adatokat, vagy mechanikusan tegyük tönkre az adathordozót, így biztosak lehetünk benne, hogy adataink nem kerülnek más kezébe.

Készítsünk mentést

backupA zsarolóvírusos támadások megmutatták, hogy pillanatokon belül örökre elveszíthetjük adatainkat.

A számítógép kicserélhető, de az adatokat, a családi fotókat, videókat nem tudjuk visszanyerni – hacsak nem készítünk rendszeresen biztonsági másolatot róluk. Adatainkat időről időre mentsük ki külső adathordozóra, a másolatokat pedig tároljuk fizikailag máshol, így azok például tűzkár esetén is védve vannak.

Legyen egy biztonsági megoldásunk

Egy erőteljes biztonsági megoldás a számítógépek (a PC-knél és a Mac típusúaknál egyaránt), valamint a mobileszközöknél is az alapkonfiguráció része.A vírusirtó a kiber veszélyek, zsarolóvírusok és más kártevők ellen nyújt védelmet.

Változtassunk a jelszavakon

jelszoNe engedjük, hogy böngészőnk elmentse a jelszavainkat. Helyette használjunk egy jelszómenedzsert: például a vírusirtóba épített megoldást.

Továbbá rendszeresen változtassuk is azokat. Az erős jelszó minimum 8 karakteres, tartalmaz nagy és kisbetűt, számokat és speciális karaktereket. Ugyanazt a jelszót ne használjuk több szolgáltatásnál.

 

Üdvözlettel:

MNS Védelem Kft csapata

2018-12-03T14:58:45+00:00

Hova küldhetjük a PDF-et?

1 percen belül küldjük az anyagot (teljesen díjmentesen)